Undergörare och Hollywoodstjärnor i nya Guldbaggejuryn

Från och med i år utnämns Guldbaggevinnarna på ett helt nytt sätt genom en namnkunnig sexmannajury som nu är utsedd.

Den nya juryn består av producenten Katinka Faragó, skådespelaren Stellan Skarsgård, filmkritikern Nils Petter Sundgren, regissören Mikael Håfström, filmvetaren Maaret Koskinen och konstnärliga ledaren Vinca Wiedemann.

-Det här är en fantastisk vinnarjury! Här finns mycket kloka och oerhört filmkunniga personer, alltifrån Bergman-medarbetare och Hollywoodprofiler till dansk films undergörare, säger Cissi Elwin, VD på Svenska Filminstitutet.

Enligt de nya reglerna ska minst en jurymedlem vara från ett annat nordiskt land än Sverige. Danska Vinca Wiedemann är en för filmbranschen mycket välkänd och uppskattad person. Hon har sedan 2003 varit konstnärlig ledare för det framgångsrika talangutvecklingsprogrammet New Danish Screen och har tidigare varit filmkonsulent på Danska Filminstitutet.

Den före detta Guldbaggejuryn är från och med i år enbart en nomineringsjury. Den består av 34 personer utsedda av filmbranschen och röstar som tidigare fram nomineringarna. Därefter kommer den nya vinnarjuryn att diskutera och besluta om vilka som kommer att belönas med en Guldbagge.

Vilka som vunnit får vi reda på vid nästa Guldbaggegala som äger rum i början av nästa år. Ny ordförande för Guldbaggejuryn är Eva Swartz, som efterträder Lisa Söderberg. Eva Swartz är VD för bokförlaget Natur & Kultur och vice ordförande i Filminstitutets styrelse.

Läs mer om reglerna och jurymedlemmarna här