Världens första färgfotografier samlade

Albert Kahns bildarkiv
Albert Kahns stora bildarkiv med världens första färgfotografi i en större samling finns nu tillgänglig på en publikblogg för alla som är intresserade.
Skärmdump från www.albert-kahn.fr

I början av 1900-talet hade den judiska fransmannen Albert Kahn en mission – att se till att världen fotograferades i färg. Innan börskraschen 1929 hade han hunnit samla över 180 000 meter svartvit film och mer än 72 000 autochromeplåtar.

Autochrome var den första industriella process för färgfotografi. När Lumiére-bröderna lanserade metoden i juni 1907 var det en fotografisk revolution – svartvitt kom till liv i färg. Autochromemetoden består utav fina lager av mikroskopiska korn av potatis stärkelse, som är färgade till antingen rödorange, grönt eller marinblått. Kombinerat med svarta kolpartiklar är de spridda över en glasskiva, där alla partiklarna kombineras med en svartvit fotografisk emulsion. Alla färger kan återskapas från tre grundfärger.

Bland bilderna hittar man fotografier på allt från europeiska städer till bushmän i det djupaste Afrika.

Idag finns flera av bilderna publicerade på internet, kategoriserade efter land, och självklart finns samlingen på Albert Kahn museet utanför Paris.

Bilder och information om museet hittar du här.
Klicka på det land du vill se bilder från.