Veganism, skönhetsdrottningar och flugor bland oktober månads produktionsstöd från SFI

Vi är bäst! av Lukas Modysson. Foto: Fanni Metelius
Nytt projekt av Lukas Moodysson, flertalet dokumentärer, långfilmsdebutanter och ny film från producenterna bakom filmer som Sebbe och Call Girl har fått produktionsstöd.

Vi är bäst! av Lukas Moodysson utspelar sig i Stockholm 1982 där tre tjejer i yngre tonåren får klara sig själva alldeles för tidigt. De värmer fiskpinnar i brödrosten och startar ett punkband utan att ha instrument. Flugparken av långfilmsdebuterande koreografen Jens Östberg är en psykologisk thriller som följer dagisfröken Christian som kan ha begått ett våldsmord. Producerar gör Mimmi Spång och Rebecka Lafrenz som ligger bakom filmer som Cockpit, Sebbe och Call Girl.

Mer om filmerna, regissörerna, stödbelopp och synopsis finns här

Vi är bäst! av Lukas Modysson. Foto: Fanni Metelius

I dokumentären Freak Out! går långfilmsdebuterande Carl Javér tillbaka till år 1900 då fem ungdomar köper en kulle i Schweiz för att komma bort från konsumtionssamhället och istället leva bland veganism, feminism, pacifism och fri kärlek. Även Johanna St Michaels långfilmsdebuterar med en dokumentär. I Penthouse North lever den före detta skönhetsdrottningen Agneta i skuggan av sitt glamorösa förflutna, med lägre inkomster och kämpar för att inte förlora sitt hem.

Bland kortfilmerna märks Iga Miklers och Maud Nycanders dokumentär om en flickas begränsade tillgång till det offentliga rummet. Skolflicka handlar om Reba i Dhaka, Bangladesh som drömmer om ett bättre liv utan män som tafsar och skriker efter henne på vägen till skolan.