13 nya Wallanderfilmer

Zodiakägda bolaget Yellow Bird har nu färdigställt finansiering av 13 nya Wallanderfilmer med en total produktionsbudget på 200 miljoner kronor. Filmerna kommer att produceras under 2008 och 2009.
De 13 filmerna kommer att produceras tillsammans med TV4, ARD/DEGETO (Tyskland) samt Film i Skåne och inspelningen startar i Ystad under sommaren 2008. Första filmen visas på bio under våren 2009 och de övriga 12 filmerna släpps därefter direkt på DVD med Svensk Filmindustri som distributör. Samtliga filmer visas också på TV4 och Canal+.

Krister Henriksson spelar kriminalkommissarie Kurt Wallander även i de nya filmerna. Mer information om skådespelare och innehåll kommer att presenteras senare i vår.

  • Ett enastående tillfälle att med erfarenheter från förra omgången få utveckla både karaktären Wallander och projektet som sådant. Kul skall det bli, säger Krister Henriksson

Henning Mankell, som redan skrivit 12 av de 13 historierna som ligger till grund för de nya filmerna, säger:

  • Krister Henriksson och jag har talat ingående och ofta om vilka krav vi ställer för att göra en fortsättning. Inte minst att det blir utrymme för en ytterligare betoning på utvecklingen av Wallanders karaktär och de närmaste medarbetarna. Samt – viktigast av allt – att historierna fördjupas i sin beskrivning av samhälle och omvärld, något som varit och är grundläggande i allt jag skriver. Den politiska dimensionen, alltså. Brott och straff är ju ytterst en fråga om hur orättvisor och maktförhållanden uttrycks.

  • Lika viktigt är att vi kunnat ställa stora och omutliga krav på produktionsvillkoren. Det är vanligt att teveserier skapas med ytterst snäva tids- och ekonomiramar. I det här fallet har vi garanterat oss god tid till förberedelser och inspelningar. Vi bedömer också att budgeten tillåter en kreativ frihet som inte är vanlig i såna här sammanhang, säger Henning Mankell.

Patrick Svensk, VD och Koncernchef för Zodiak Televison säger:

  • Filmerna om Kurt Wallander är en stark ryggrad i Yellow Birds fortsatta framgångar i Sverige och utomlands.

Åsa Sjöberg, programdirektör på TV 4, säger:

  • Vi är naturligtvis både stolta och glada över att kunna vara delaktiga i en ny omgång av dessa mycket uppskattade Wallanderfilmatiseringar. Det ligger också helt i linje med vår fortsatta satsning på högkvalitativtskandinavisk kriminaldrama.

För mer information, kontakta:

Patrick Svensk Mikael Wallen Ole Söndberg
VD och Koncernchef VD Yellow Bird Exekutiv producent
0706 – 66 07 30 0704 – 31 21 15 +45 20 203540

Zodiak Television AB är verksam inom utveckling, produktion och exploatering av rörliga bilder under varumärkena Mastiff, Jarowskij, T & T Broadcasters, Diverse Productions, Social Club Productions, 5th Element, Yellow Bird, TeleAlliance Media Group, Dixi Media, Bullseye, Kanakna, Lucky Day, Red House och Sol i Sverige, Danmark, Norge, Finland, England, USA, Polen, Ryssland, Ukraina, Nederländerna, Belgien och Indien. Dotterbolaget Zodiak International distribuerar koncernens och andra produktionsbolags program och rättigheter på den internationella marknaden med kunder i knappt 70 länder.