3-D på bio i höst

image
I höst kommer vi att få möjligheten att se 3-D film på ett flertal Svenska biografer. Först ut med 3-D är Folkets Hus och Parker som på sin biograf Spegeln i Malmö redan är klar med den nya installation som 3-D kräver. Det är den nya digitala projektortekniken som gjort det enklare att visa 3-D film. FHP har valt Dolbys 3-D system med ett roterande färghjul och färgade glasögon. Under hösten kommer också SF att på några av sina biosalonger i Malmö, Göteborg och Stockholm att kunna visa 3-D film. Första specialvisningen i Malmö var konsertfilmen U2 3D som kommer att ha premiär senare i höst.

image
”Digitala 3D-filmer fyller salongerna i USA, säger Gunno Sandahl, kulturchef på Folkets Hus och Parker. Branschen har stora förhoppningar på 3D-bio, dels för att den är banbrytande, dels för att det är omöjligt att återskapa kvaliteten i hemmabiosystem. I Hollywood produceras 25 stycken 3D-filmer de närmsta åren, och antalet digitala 3D-biografer blir allt fler. Den nya typen av digital 3D är överlägsen den gamla analoga 3D-tekniken. Både vad gäller bildkvalitet, färg och bildstabilitet, vilket ger en starkare 3D-upplevelse.”

Utöver 3D-projektorn på Spegeln i Malmö har Folkets Hus och Parker införskaffat ytterligare en 3D-projektor. Den andra projektorn kommer att användas i folketshusbiografer i ytterligare sex städer, däribland Stockholm och Göteborg.

image
SF Bio har beslutat att under hösten påbörja arbetet med att utrusta några biografer för att kunna visa film i digitalt 3D-format.
Den första salongen planeras stå klar i Stockholm i höst. Det blir antingen Sergel, Heron eller Kista men vilken är ännu inte bestämt. En mer omfattande digitalisering av biografkedjan kan sen påbörjas och i bästa fall kan alla SF Bios biografer ha tekniken i slutet av 2009.

Redan på 20-talet visades den första filmen i 3D i USA men dagens 3D teknik skiljer sig en hel del åt jämfört med tekniken som användes förr. Det finns tre olika tekniker för att visa digital 3D. Nyligen testades en av dessa på en biograf i Stockholm. Den bygger på att man i projektorn delar upp bilden i de tre grundfärgerna Röd, Grön och Blå (s.k. RGB) som tillsammans skapar två bilder vars våglängder är lite förskjutna (färg är ju egentligen våglängder). Detta sker via ett roterande färghjul som sitter i projektorn. De två bilderna flashar växelvis på duken inte mindre än 120 gånger per sekund. Resultatet är en helt flimmerfri och stabil bild. Åskådaren har ett par passiva RGB-filtrerande glasögon som gör att man ser dessa bilder något förskjutet vilket skapar tredimensionell djupverkan. Den gamla tekniken för att visa 3D-film kunde leda till trötta ögon och huvudvärk. Med den nya tekniken är detta ett minne blott. Utöver detta är 3D-känslan med den digitala tekniken överlägsen den gamla.

Länkar om 3D digital projektion:
European digital cinema forum
Om Dolbys system för3D
Från Kineton
Artiklar om 3D cinema
3D low budget film
Artikel om produktionen av U2 3D
Mer info om 3-D och länkar finns här på Filmnyheterna.se