Andra Lasmanis ny kortfilmskonsulent

image
Svenska Filminstitutet har utsett vår filmfotografkollega Andra Lasmanis, FSF, till ny kortfilmskonsulent. Hon börjar den 1 januari 2009 och efterträder Anne-Marie Söhrman Fermelin.

Andra Lasmanis är född och uppvuxen i Bredäng i Stockholm i en lettisk familj. Hon började tidigt intressera sig för fotografi, först genom stillbilder och sen genom rörliga bilder. Hon är utbildad vid Dramatiska institutets Filmfotograflinje och har arbetat som A- och B-filmsfotograf på flertalet olika TV-serier och filmer varav flera är prisbelönade i Sverige och internationellt.

Hon har även regisserat en egen film, Aligermaas äventyr (1998) som belönades med en Guldbagge för bästa kortfilm samma år. Hon har även undervisat och examinerat på Dramatiska institutet och Högskolan för fotografi i Göteborg, samt varit lektor i filmfoto på Den Norska Filmskolan i Lillehammer.

Bland hennes arbeten som fotograf finns Kaninmannen (Stig Larsson, 1990), Underjordens hemlighet (Clas Lindberg, 1991), Kan du vissla Johanna (1994, Rumle Hammerich), Det grovmaskiga nätet (Martin Asphaug, 1999) och Ett enklare liv (2007, Marcus Olsson).

– Kortfilmen är ett härligt och kraftfullt format med en direkt och känslomässig upplevelse. Jag ser fram emot att träffa alla kreatörer och samarbeta med dem, säger Andra och fortsätter:
– Anne-Marie Söhrman Fermelin har verkligen bidragit till att etablera kortfilmen som en egen konstform och det är något jag vill förvalta och arbeta vidare för.
En längre intervju finns på Filmnyheterna.se