Andreas Fock ny kortfilmskonsulent

Andreas Fock
Andreas Fock har utsetts till ny kortfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet. Han börjar den 15 januari och efterträder Andra Lasmanis.

Andreas Fock har sedan 2008 varit ansvarig för internationell lansering av svensk kortfilm på Filminstitutet och byggt upp en gedigen kunskap om svensk kortfilm och den internationella kortfilmsvärlden. Han har i sin roll varit kontakten mellan svenska kortfilmare och internationella filmfestivaler, och medverkat till visningar på festivaler som Cannes, Berlin och Sundance och svenska kortfilmsfokus i bl. a. New York, Hamburg och Tokyo – årligen över 250 evenemang. Bland de titlar som Andreas arbetat med finns internationella festivalsuccéer som Johannes Nyholms Las Palmas, Jonas Odells Lögner och Patrik Eklunds Oscarsnominerade Istället för abrakadabra.

Foto: Johan Bergmark

Det senaste året har Andreas bott i Schweiz där han haft uppdrag inom internationell festivaldistribution på Langfilm – Bernhard Lang AG, arbetat med urvalet till Internationale Kurzfilmtage Winterthur samt arrangerat kortfilmsvisningar på biografer i Zürich och Bern.

Andreas kom till Filminstitutets utlandsavdelning 2003 och har där även bl.a. varit ansvarig för lansering av dokumentärfilm. Han har även arbetat på filmfestivalen Popcorn som programkoordinator. Han är född 1979, uppväxt i Åsaka utanför Trollhättan, och har en fil. kand. i litteraturvetenskap från Stockholms universitet.

– Det känns fantastiskt roligt att nu få applicera mina erfarenheter från distributionssidan på projekt på manus- och idénivå, säger Andreas Fock. Svensk kortfilm håller skyhöga nivåer och det blir en utmaning att ta över efter Andra Lasmanis, som tillsammans med alla filmare gör ett fantastiskt jobb. Jag är väldigt nyfiken på vad för filmmaterial som gömmer sig i alla mobiltelefoner runtom i landet. Steget till filmen är kortare än någonsin och jag vill hjälpa till med att väcka liv i de som inte redan visste att de ville göra film.

– Få personer har ett så internationellt perspektiv och vet så mycket om hur svensk kortfilm mottas i världen som Andreas Fock. Hans långa och breda erfarenhet inom både distribution och filmfestivalsamarbeten kommer betyda mycket för framtidens kortfilmare. Vi ser fram emot att även kommande år fortsätta få se svenska kortfilmer av internationell världsklass, säger Anna Serner, VD Svenska Filminstitutet.