Augusti månads produktionstöd från SFI

SFI
Lesbiskt hårdrockband, livsviktig fikonjakt och svindlande kraniemysterium i augusti månads produktionsstöd’

Bitte Anderssons sjövilda musik-action-komedi Dyke Hard, Nicolas Kolovos lågmälda kärleksberättelse Fikon och Patrik Eklunds Of Biblical Proportions som handlar om vetenskapsmän som hittar ett mystiskt kranium tillhör de lång- och kortfilmer som beviljats produktionsstöd av Svenska Filminstitutet denna månad.

Dyke Hard är en film om ett lesbiskt hårdrocksband med samma namn. Kvintetten är på väg till en stor musiktävling i huvudstaden, men en armé av ninjas, cyborger och roller derby-tjejer gör allt för att stoppa dem, och resan blir ett äventyr fyllt av motorcykelgäng, fängelseuppror och musikalnummer. Filmen är Bitte Anderssons debut som regissör och manusförfattare.

Bild:Ur Dyke Hard. Foto: Nicklas Dennermalm

Kortfilmen Fikon av Nicolas Kolovos är en kärlekshistoria med ett gammalt par i centrum. På sin dödsbädd ber en kvinna sin man, som en sista önskan, att han ska hämta ett fikon till henne. Ett rörande litet äventyr följer. Of Biblical Proportions är Patrik Eklunds senaste kortfilm. Den handlar om sju vetenskapsmän som resonerar om huruvida ett kranium som upphittats i Antarktis möjligtvis kan vara självaste Jesus huvud.

Bland övriga filmer som beviljats produktionsstöd denna månad kan nämnas Magnus Gerttens dokumentär April 28 Every Face Has a Name, dansk-svenska samproduktionen Ballon, i regi av Lisa Ohlin, en film om en krigsskadad soldat som får rehabilitering av en balettdansös, Johannes Nyholms drama Jätten som är en originell och personlig berättelse om Rikard och hans envisa kamp för att få spela boule och för att få återförenas med sin mamma och Alexandra-Therese Keinings Pojkarna, en lekfullt övernaturlig ungdomsfilm som aktualiserar frågan om könets betydelse.

Läs mer om alla filmer