Automatstöd från SFI till Hundraåringens uppföljare och Filip och Fredriks nya film

Tre filmer får automatstöd från Filminstitutet: uppföljaren till Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Tårtgeneralen av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson samt ett ännu hemligt projekt.

Uppföljaren till Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann heter Hundraettåringen som smet från notan och försvann och regisseras av bröderna Felix Herngren och Måns Herngren. Robert Gustafsson repriserar sin Guldbaggenominerade roll som denna gång befinner sig bland vänner på Bali. Den oförglömligt goda läsken Folksoda rör upp det förflutna och hämndlystna gangsters, CIA och ryska gamla bekanta dyker upp. Många namn från den första filmens teamlista återfinns i projektet, bland annat Eva von Bahr och Love Larson som nominerades för både Oscar och Guldbagge för sitt arbete med mask/smink. Filmen får 11 miljoner i stöd, produceras av Malte Forssell för Nice FLX Pictures och har planerad premiär juldagen 2016.

Tårtgeneralen regisseras och skrivs av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Det är en verklighetsbaserad komedi om staden Köping, som 1984 utsågs till Sveriges tråkigaste stad av Jan Guillou i Rekordmagazinet. Utbölingen och entreprenören Hasse P vill motbevisa ”Stockholmsjävlarna” genom att bygga världens längsta smörgåstårta och samtidigt sätta guldkant på sitt otursförföljda liv och ge Köping en plats på världskartan. Filmen får 8 miljoner i stöd och produceras av Renee Axö och Martin Söder för Nexiko. Hammar och Wikingsson skrev manus till bandydokumentären Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk. Filmen var både en publik- och kritikerframgång. Tårtgeneralen är deras spelfilmsdebut.

Dessutom ges 6 miljoner i stöd till producent Lena Rehnberg och bolaget Stella Nova Film för ett nytt projekt vars regissör och innehåll tills vidare hålls hemligt. Rehnberg står bakom flera av senare års stora publikframgångar som till exempel En gång i Phuket och Sommaren med Göran men även fyrfaldigt Guldbaggebelönade Monica Z.

Bild: Filip Hammar och Fredrik Wikingsson regisserar Tårtgeneralen. Foto: Nichlas Niemisto

Läs mer om alla filmerna här.

Filip&Fredrik