Baker Karim blir ny långfilmskonsulent

Baker Karim
Svenska Filminstitutet har utsett Baker Karim till ny långfilmskonsulent. Han efterträder Linus Torell och tillträder sin tjänst den 11 november 2013.

– BAM! Plötsligt händer det! Obama blir president. Baker blir filmkonsulent. Vinden har vänt! Nu är det upp till filmskapare i landet att samla sina mest kreativa förslag, slipa på uttrycken och vässa sina blickar. Vi har en chans att göra svensk film som är internationellt relevant, konstnärligt kvalitativ och angelägen! Vi ska bidra till den svenska filmens kommande storhetstid. Det går inte att fega. Inte att vända bort blicken. Inte nöja sig med det som funkade förut. Nu händer det. Nu jävlar.

Baker Karim är född 1974 och har erfarenhet från många av filmvärldens skrån, bl a som regissör, manusförfattare, fotograf och klippare. Han är utbildad på Los Angeles College och American Film Institute. Parallellt med filmstudierna arbetade han som regiassistent för Roger Corman och produktionsassistent för John Landis.

Karim långfilmsdebuterade som regissör med Fyra kvinnor (2001) innan Guldbaggenominerade och internationellt prisade kortfilmen Malcolm (2002), som deltog i Kritikerveckan på Cannes filmfestival och kortfilmen The Apple Tree (2003). Han har även regisserat för tv, bl a Swedenhielms, Orka! Orka! och nyligen den Kristallennominerade serien Familjen Babajou.

Karim har gjort workshops i Afrika och tog också initiativ till den uppmärksammade ”Black List”, som samlar afrosvenska kulturarbetare för att motverka deras osynlighet i svenska kulturproduktioner.

– Baker Karim har inte bara en bred erfarenhet från många av filmbranschens delar som både regissör, producent, manusförfattare m.m. Hans lust att hitta kvalitet i projekt var verkligen inspirerande att lyssna på. Karim har även blick och dådkraft för flera av de frågor som vi på Filminstitutet arbetar hårdast med vid sidan av kvalitén, som att skapa mångfald i de projekt vi går in i. Det ska bli väldigt spännande att se vad han åstadkommer i rollen som filmkonsulent, säger Anna Serner, VD på Svenska Filminstitutet.