Bengt Bergs kameror på utställning.

Akeley cameraBengt Berg var en av de stora naturfotograferna, filmare och skribent, som verkade under första hälften av 1900-talet. Nu ställs hans unika film- och stillbildskameror ut på Eriksberg i Blekinge.

En dröm för kamerasamlare.

Nu synliggöres ytterligare vad Bengt Berg har betytt för Eriksberg Vilt & Natur genom att visa hans omfattande kameraskatt, som har legat nedpackad under många år. Det senaste halvåret har en inventering gjorts av samlingen, som framför allt består av filmkameror och stillbildskameror från 1910-1950-talet.
Bland godbitarna kan nämnas en sällsynt filmkamera, AKELEY, som förmodligen är gjord på 1910-talet av det låga tillverkningsnumret nr 40 att döma. Andra godbitar är alla de specialtillverkade och kamouflagefärgade kamerorna för glasplåtar.

–De är även märkta med namn som Elsa, Anna och så vidare. Detta antagligen för att medarbetarna ute i fält lättare hittade Anna eller någon annan, i stället för kameran som har Agfadelar och Zeissoptik, berättar Nils-Harald Ottosson, som äger kameramuseet i Olofström och är den som har inventerat Bengt Bergs kameraskatt.
Utställningen visar även specialverktyg som användes vid blixtfotografering. Blixt och kamera utlöstes av djuren själva genom uppfinningsrikt gjorda “trampkontakter”. På så sätt fotograferade Bengt Berg bland annat tigrar på nära håll.

Utställningen visas fram till och med den 23 augusti 2015.
Ska ni enbart besöka utställningen behöver ni inte betala entré, vill ni även köra ut på safarislingan måste ni först betala gällande entréavgift.