Cecilia Lidin blir ny dokumentärfilmskonsulent

Cecilia Lidin
Cecilia Lidin har av Svenska Filminstitutet utsetts till ny dokumentärfilmskonsulent. Hon efterträder Tovie Torbiörnsson.

–Jag gläder mig otroligt mycket åt att få arbeta med den svenska dokumentärfilmsbranschen och med svensk film. Svensk dokumentärfilm står sig stark och befinner sig i en snabb utveckling, både vad gäller de väletablerade namnen såväl som en hel undervegetation av nya talanger, och jag upplever att Tove Torbiörnsson har gjort ett fantastiskt arbete. Så det är med en stor portion ödmjukhet blandad med positiva förväntningar som jag ser fram emot att vara en del av denna, och vill göra mitt bästa för att stötta, skapa möjligheter, utveckla och utmana de svenska dokumentärfilmarna, säger Cecilia Lidin.

Foto: Robert Goodman.

Cecilia Lidin är född 1962 i Berkeley, USA, uppvuxen i Danmark och är för närvarande chef för EDN – European Documentary Network. Hon är utbildad inom film och journalistik på Köpenhamns universitet och i Berkeley, USA. Cecilia Lidin har sedan studietiden arbetat med dokumentärfilm på olika sätt och i flera länder. Bland annat som konsulent för EDN, konstnärlig ledare för Odense filmfestival, ansvarig för European Storytellers, Head of Studies på Zagreb Dox Prod. Hon anses vara en nyckelperson inom den europeiska dokumentärfilmen och har vigt sitt liv åt att skapa förutsättningar och chanser åt både unga och etablerade dokumentärfilmare.

–Cecilias stora kontaktnät och gedigna kunskap om dokumentärfilmen, både inom Sverige och internationellt, kommer vara ovärderligt både för filmarna och för Filminstitutet. Jag är väldigt stolt över rekryteringen. Det är också spännande att få in någon som har sin hemvist utanför Sverige och som kanske därför ser på det svenska samhället med lite andra ögon, säger Charlotta Denward, chef för Produktionsstöd.

Cecilia Lidin tillträder sin tjänst den 1 januari 2011.

Förutom Tove Torbiörnsson har även Hjalmar Palmgren, Göran Olsson, Kerstin Allroth och Bo-Erik Gyberg varit dokumentärfilmskonsulenter på Svenska Filminstitutet.

I november kommer en filmträff att anordnas där branschen och pressen får möte den nya barnfilmskonsulenten Linus Torell (tillkännagavs förra veckan) och Cecilia Lidin. Separat inbjudan kommer inom kort.

En längre intervju med Cecilia Lidin finner du inom kort på www.filmnyheterna.se