Direktrapport från NAB

Markus Lindgren, FSF, befinner sig på NAB i Las Vegas och skriver här en rapport från sina intryck av den första dagen.

Jag har sett hela Black Magics kamerastall idag och det var imponerande!
Studiokamera till ett pris av 1.995 USD bland annat. De ger sig verkligen in i leken nu! Imorgon ska jag göra en mer hands-on.

Sen har jag även sett Panasonics 4K, Grass Valleys 4K, Ajas 4K. Ja, alla tycks göra 4K! Och 35mm sensor.

Tilta har kommit ut med nya grejor såsom EVF och wireless Follow focus, till förhållandevis lågt pris. Zacuto demade sin EVF som kommer i höst. Många features såsom LUTar och både HDMI och BNC in och ut. Bättre än andra tredje parts EVF, men inte i närheten av vare sig Sonys eller kommande Panasonics EVF (som för övrigt var en fantastisk EVF, bästa jag sett någonsin).

Såg även Sonys lilla 7s med ISO range på tror jag 50-400000!!!! Sinnessjukt! Samt såklart Panasonics GH4 med liknande prestanda. Frågade om 1/4 hålen framtill på boxen var för rods men de svarade att de var för “valfritt” användande(?). Kan användas för montering i en cage eller skruva fast rods osv, men jag vet inte om det i så fall är rätt avstånd till objektivens centrum (som ju ska vara 65mm).

Tittade även som hastigast på Codex lilla 3D lösning som du skickat en länk till. Intressant men förmodligen dyrt. De hade själv gjort en set-up på en Alexa där de små objektiven satt monterade på var sin sida om den vanliga gluggen. Användes för FX så att man kan få bild “utanför” den registrerade bilden för att t ex börja en FX rörelse innan den äntrar bilden.

Den allmänna känslan jag har efter en ganska rörig dag är ändå att det är mycket nytt och roligt på gång. För egen del har jag en demo av min rigg för B&H, som var intresserade (ska återkomma i maj) samt ska boka möte med Abel Cine i morgon.

Ja, det var nog vad jag kan säga om dag 1. Såklart är det tusen andra saker som visas men det här var en skumning av ytan på det område som intresserar mig.

Hörs snart igen!
Markus Lindgren, FSF.