Dokumentär om subkultur och mysrysare på kollo får SFI-stöd

Bland decembers stöd finns Becker av Martin Larsson, KIKI av Sara Jordenö, Rum 213 av Emelie Lindblom och I Will Always Love You Kingen av Amanda Kernell.

KIKI av Sara Jordenö, är en av dokumentärerna som får stöd.  Den ger en vågad inblick i en subkultur i New York, bildad av HBTQ-ungdomar, en minoritet som kräver tillgång till såväl självförverkligande som politisk makt. Det är en berättelse om att växa upp tillsammans, genom konst- och dansformen ”voguing”. Filmen blev nyligen uttagen till tävlan på filmfestivalen i Sundance. Även Mina brev av Manal Masri får stöd. Det är en thrillerdokumentär där huvudpersonen söker svar på varför hennes bror blev skjuten. Det blir en resa som leder mot nya frågor och oväntade svar.

Stöd får även långfilmen Rum 213, en spökfilm för barn – baserad på Ingelin Angerborns succéroman, Det är en mysrysare regisserad av Emelie Lindblom som handlar om när Elvira åker på kollo och är livrädd för att inte få några kompisar. Dessutom börjar mystiska saker hända, sådant som inte går att förklara. Om man inte tror på spöken. I Becker av Martin Larsson frodas girigheten på moralens bekostnad i ett litet samhälle där korruption har blivit norm och där Johan Beckers status och affärsimperium sätts på spel när några nya flyttar in.

Bland kortfilmerna som får stöd finns Kommittén av Gunhild Enger och Jenni Toivoniemi. Tre delegater från Sverige, Norge och Finland samlas för att komma överens om ett konstverk som ska placeras på Treriksröset. En komedi om politiska processer med höga ambitioner, som i slutändan faller platt. Inom satsningen Moving Sweden får I Will Always Love You Kingen av Amanda Kernell stöd. Det är minus 30 ute och Conny 20 år, går runt som en orolig brottsling med huvan uppe i ett litet bortglömt samhälle i norra Norrland. Dagen innan fick han panik och drog från sin flickväns förlossning – men nu har han ångrat sig och vill komma tillbaka. Men vad ska till för att hon ska förlåta honom?

Läs mer om alla filmer här

Ur filmen KIKI. Foto: Naiti Gámez

Kiki