EBU:s logo på framtidens TV-standard

European Broadcasting Union har fått en logotyp som indikerar att tv-apparaten uppfyller EBU Tech 3372-specifikationen beträffande den europeiska 4K-HDR-standarden. Målet är att skapa säkerhet bland konsumenterna.

– Det har skett en enorm utveckling i antalet UHDTV-standarder, säger Antonio Arcidiacono, som är ansvarig för Technology & Development på EBU. – Tänk bara på högre upplösning (4k), High Dynamic Range (HDR), Bred Color Gamut (WCG) och Next Generation Audio (NGA).

– Det här är teknik som gör det möjligt att leverera högre teknisk kvalitet till tittarna. Men våra medlemmar – dvs. Sändarna – Naturligtvis behöver EBU fastställa vissa standarder för vilka de kan planera sina framtida tekniska investeringar.

Eurofins Digital Testing

– Naturligtvis är det också nödvändigt att standarderna blir tillgängliga för fabrikerna som kommer att utveckla framtidens TV-mottagare. Dessutom måste fabrikerna kunna utrusta enheter som uppfyller standarderna med en kvalitetslogotyp.

– Vi har därför samarbetat med Eurofins Digital Testing, ledande inom kvalitetssäkring (QA) och till slut. Endast på detta sätt kan vi se till att tv-program av hög kvalitet också visas i hög kvalitet på TV-apparater för konsumenter, avslutar Antonio Arcidiacono.

Här finner du mer info från EBU

EBU:s test av kameror