Europeisk filmportal

Slate
Upplev historien om filmen på datorskärmen.

European Film Gateway är en filmportal som ger dig tillgång till europeiska filmarkivens samlingar av filmer och filmklipp – från tidiga österrikiska erotiska filmer till sällsynta kortfilmer av Lars von Trier.

Vem som helst med en Internetanslutning kan nu få tillgång till det material som hittills har varit tvungen att resa runt i Europa för att få tillgång till. Från början är ca 23.390 film och filmklipp, och mer än 350.000 bilder och dokument, men redan i September förväntas vid European Film Gateway (EFG) att nå 500 tusen digitaliserade filmer, fotografier, bilder och texter om allt från den första live-bilder till den senaste tidens filmen.

Länk till EFG portalen här

Förutom filmer och dokumentärer, insamling också reklamfilmer, experimentella filmer och nyhetsutdrag med personligheter. Mussolini, Picasso och The Beatles.

DFI är mellanhand filmer

Vid www.dfi.dk / EFG, har det danska filminstitutet sammanställt en del av materialet i ett antal teman som ger ett intryck av insamlingen och dess mångsidighet. Här kan du se exempel på de tidigaste danska tysta filmer erotiska filmer från Österrike, och porträtt av Köpenhamn genom tiderna. Och fler teman kommer.

DFI bidrar till EFG med det digitala materialet från Filmdatabas www.nationalfilmografien.dk, där du hitta filmer som “Running med grönländska Dogs” (1897) och Urban Gad filmen “Abyss” (1910) med Asta Nielsen och Poul Reumert. Det finns också reklamfilmer från 40-talet och dokumentärer om och av våra mest kända filmregissörer, Carl Th. Dreyer och Lars von Trier.

EFG är ett erbjudande för alla som är intresserade av europeisk historia, samhälle och kulturarv, men målgruppen är först och främst lärare och studenter. Filmmaterial från 15 arkiv i olika europeiska länder.

Länk till EFG portalen här

Det danska filminstitutet är en del av ett samarbete med 14 andra filmarkiv för spridning av filmhistorien. Detta görs genom en webbportal där man kan se både nya och gamla filmer. Från Danmark kan de innehålla Asta Nielsen, Carl Th. Dreyer och Lars von Trier.