Fem filmer beviljades automatstöd för 2013

Bild: Ur Den perfekta stöten. Foto: Johan Bergmark.
Den perfekta stöten, Medicinen, Sista chansen, Sune på bilsemester och Tillbaka till Bromma. Dessa fem filmer har beviljats med automatstöd för 2013 av Svenska Filminstitutet. Observera att automatstöd inte ska blandas ihop med produktionsstöd.

Bild: Ur Den perfekta stöten. Foto: Johan Bergmark.

Alain Darborg har tidigare regisserat korfilmer samt TV-filmen Inkognito (2013). Den perfekta stöten är hans debut som långfilmsregissör. Medicinen är Colin Nutleys senaste film, med manus av Edward af Sillén och Daniel Rehn och bland andra Helena Bergström i rollistan. Sista chansen är en ny film av Staffan Lindberg, som tidigare regisserat En gång i Phuket (2012). Dessa tre filmer, samt Hannes Holms Sune på bilsemester och Martin Perssons Tillbaka till Bromma, har beviljats automatstöd för 2013.

Läs mer om filmerna här

Det automatiska förhandsstödet infördes av filmavtalets parter med syfte att attrahera ytterligare medel till svensk långfilmsproduktion. Genom en högre förutsägbarhet än det konsulentprövade förhandsstödet, ska det bli enklare för producenten att hitta ytterligare finansieringskällor och fullt ut finansiera en produktion. Stödet ska tillfalla filmer med en stark publikpotential på den svenska filmmarknaden.

För ytterligare information kring automatstödet se: http://sfi.se/sv/varastod/Produktionsstod/Automatstod/