Hjalmar Söderberg, hiphop och samer bland september månads produktionsstöd

SFI
Pernilla August filmar Den allvarsamma leken och Peter Grönlund gör socialpolitiska thrillern Tjuvheder. Detta och mycket mer bland september månads produktionsstödsbeslut.

Söderbergfilmatiseringen är Pernilla Augusts nästa film efter guldbaggebelönade långfilmsdebuten Svinalängorna. Det är en svensk-dansk-norsk samproduktion om den passionerat bitterljuva men omöjliga kärleken mellan Lydia och Arvid i sekelskiftets patriarkala Stockholm.

Lone Scherfig har skrivit manus till Den allvarsamma leken, som Pernilla August regisserar.

Stillfoto: Anders Hansson.

Moral och individansvar kontra samhällets brist på solidaritet diskuteras i:

Tjuvheder av Peter Grönlund – en socialpolitisk dramathriller om langaren Minna som flyr från både sina likar och polisen.

Tora Mårtens dansdokumentär Martha & Niki följer de första kvinnor som blivit världsmästare i Hiphop och spansk-svenska samproduktionen Vulcania är dystopisk lågbudgetskräck om en hjärntvättsvärld av argentinska José Skaf.

Bland kortfilmerna märks Pojkarna av Isabella Carbonell som utspelar sig på en anstalt för sexualförbrytare och söker ta reda på mekanismerna bakom våldtäkt. Anna Linders experimentella Spermahoran behandlar föräldraskap och graviditet och dansfilmen Sámi Bója av Elle Marja Eira är en del av en större satsning på samisk kortfilm och handlar om rensamen Mikkel som lever ensam på slätterna med destruktiva självmordstankar.

Läs mer om filmerna, filmskaparna, stödbelopp och synopsis här