Hypnotisören – svenskt bidrag till 2012 års Oscarsnominering

Hypnotisören
Svenska Filminstitutet har utsett Lasse Hallströms Hypnotisören till Sveriges Oscarsbidrag.

Hypnotisören är Lasse Hallströms första svenska film på 25 år, och hans första thriller någonsin. Redan innan inspelningen startade var filmen såld till över 30 länder utanför Norden. Hypnotisören är baserad på Lars Keplers roman med samma namn och handlar om hur en brutal mördare nästan utplånat en hel familj. En överlevande son är allvarligt skadad och jakten att hitta den sista dottern före mördaren startar. I rollerna syns bl.a. Mikael Persbrandt, Lena Olin och Tobias Zilliacus. Filmfoto: Mattias Montero, FSF.

Filmen är uttagen i huvudtävlan på filmfestivalen i San Sebastian, som pågår 21-29 september. Svensk biopremiär den 28 september.

Läs mer om filmen här

Lasse Hallström har tidigare förekommit i Oscars-sammanhang. Första gången 1988 med Mitt liv som hund, som nominerades i kategorierna bästa regi och bästa manus efter förlaga. 1999 nominerades Hallström för Ciderhusreglerna, i kategorin bästa regi.

Hypnotisören är producerad av Peter Possne, Börje Hansson och Bertil Ohlsson för Sonet och SF med produktionsstöd från Filminstitutets konsulent Lars G. Lindström. Filmen säljs internationellt av SF som även distribuerar den i Norden.

I mitten av januari 2013 meddelas vilka filmer som Oscarsjuryn tagit ut för tävlan om Bästa icke engelskspråkiga film. Utdelningen äger rum den 24 februari 2013.