Imogen Cunningham på Kulthuset

Imogen Cunningham
Den amerikanska fotografen Imogen Cunningham, 1883-1976, vars bilder nu ställs ut på Kulthuset i Stockholm. 24 Maj–8 Sep. 2013. Fri entré.

Utställningen omfattar närmare 200 verk och spänner över 70 års konstnärskap. Det är den första större utställningen av Cunninghams fotografier i Sverige och ger inblickar i en bildvärld som fortsätter att fascinera och inspirera. Imogen Cunningham är, kort sagt, en av dem som banade vägen för erkännandet av fotografi som konstform.

IMOGEN CUNNINGHAM

Imogen Cunningham (1883–1976) är en av pionjärerna inom det amerikanska 1900-talsfotografiet. Som en av den fotografiska modernismens främsta visionärer har hon inspirerat senare generationers fotografer, bland dem Sally Mann och Robert Mapplethorpe.

Cunningham bestämde sig vid tidig ålder för att bli fotograf och arbetande kvinna utanför hemmet: två mycket ovanliga beslut i hennes generation. Hon blev känd för sin stora variation av motiv och för sin förmåga att finna skönhet i de mest vardagliga objekt.
Den San Francisco-baserade konstnären fotograferade livet runt omkring sig: sin familj, naturen, stilleben, gatuscener och nakenbilder.

Imogen Cunningham
Hon arbetade med experimentella kompositioner och försörjde sig som porträttfotograf fram till sin död vid 93 års ålder. Cunninghams porträtt – till exempel på konstnären Frida Kahlo och åt magasinet Vanity Fair – är kända för sin råhet och sättet hon närmar sig motivet med hjälp av omgivningen.

Utställningen är ett samarbete med Fundación Mapfre och La Fábrica, curator Celina Lunsford.

Imogen Cunninghams webbsida