Jakob Ihre, FSF, på BarBro

Det blev ingen vanlig onsdagskväll på BarBro när Jakob Ihre, FSF den 12e februari gästade vår förenings favoritrestaurang vid Hornstull i Stockholm. Förmodligen slogs det gamla publikrekordet, som Andres Rignell, FSF etablerat i samband med sin föreläsning några år tidigare.

Jakob höll ett föredrag om arbetet på hans oerhört framgångsrika och kritikerrosade HBO-TVserie Chernobyl från 2018.

 

 

Jakob, som vann en välförtjänt Emmy för fotot på den här produktionen hade gott om roliga anekdoter från inspelningen.

Bl a fick han jobbet på styrkan av att han nyligen fotograferat en enorm internationell produktion i Budapest med berömda internationella stjärnskådespelare!

Men till saken hör att Jakob tillbringade fyra månader i Ungern med produktionsförberedelser -utan att filmen någonsin kom igång! Stjärnskådespelarna hann över huvud taget aldrig flygas in förrän produktionsbolaget drog i handbromsen.

Så Jakob fick jobbet på styrkan av en film som ännu inte spelats in!

Chernobyl var en oerhört ambitiös produktion, med etthundra inspelningsdagar, och man byggde upp det forna Sovjetunionen i Litauen.

Hur radioaktiviteten skulle skildras var en stötesten som Jakob ägnade stor tankemöda åt  – till slut bestämde han sig för att solljuset skulle symbolisera det osynliga monstret som ju radioaktiviteten faktiskt var.

Solstrålar och mystiska högdagrar smyger sig in på många ställen i TV-serien i samband med dödsdömda karaktärer.

Det blev en minnesvärd kväll som avslutades med ett jättelikt minglande och mängder av givande samtal.

 

 

Lars Pettersson