Jakob Ihre, FSF, på BarBro

Det blev ingen vanlig onsdagskväll på BarBro när Jakob Ihre, FSF den 12e februari gästade vår förenings favoritrestaurang vid Hornstull i Stockholm. Förmodligen slogs det gamla publikrekordet, som Andres Rignell, FSF etablerat i samband med sin föreläsning några år tidigare.

Jakob höll ett föredrag om arbetet på hans oerhört framgångsrika och kritikerrosade HBO-TVserie Chernobyl från 2018.

 

 

Jakob, som vann en välförtjänt Emmy för fotot på den här produktionen hade gott om roliga anekdoter från inspelningen.

Upptakten till att Jakob fick uppdraget att fotografera Chernobyl var i sig lite märklig! Han befann sig i Budapest och hade tillbringat fyra månader där med produktionsförberedelser för en enorm internationell produktion med berömda internationella stjärnskådespelare! Men plötsligt en dag kom beskedet att produktionsbolaget bestämt sig för att dra i handbromsen och skjuta upp projektet på obestämd framtid. Stjärnskådespelarna hann över huvud taget aldrig flygas in.

Så Jakob gick i ett slag från att förbereda en väldigt stor produktion -till att plötsligt ha gott om fritid i kalendern. Det var naturligtvis en omtumlande upplevelse -men just då ringde telefonen, ”skulle du ha lust att fotografera en HBO-TV-serie?”

Chernobyl var en oerhört ambitiös produktion, med etthundra inspelningsdagar, och man byggde upp det forna Sovjetunionen i Litauen.

Hur radioaktiviteten skulle skildras var en stötesten som Jakob ägnade stor tankemöda åt  – till slut bestämde han sig för att solljuset skulle symbolisera det osynliga monstret som ju radioaktiviteten faktiskt var.

Solstrålar och mystiska högdagrar smyger sig in på många ställen i TV-serien i samband med dödsdömda karaktärer.

Det blev en minnesvärd kväll som avslutades med ett jättelikt minglande och mängder av givande samtal.

 

 

Lars Pettersson