Kameran vi aldrig fick se
Aaton och Jean-Pierre Beauviala hade efter flera års utveckling sin digitala kamera Penelope Delta färdig för produktion 2011. Penelope Delta var en digital 35mm kamera med en optisk sökare och roterande spegelslutare. Prototyperna fick ett väldigt positivt mottagande, då den visades på flera mässor. När serieproduktionen började inträffade det som inte får hända, CCD-sensorerna från Dalsa var ojämna från tillverkningen och kamerorna gick inte att leverera.
Foto: Jon Fauer, ASC, Film and Digital Times
Att börja göra om konstruktionen med de nya CMOS-sensorerna var inte möjligt då pengarna var slut och företaget begärdes i konkurs 2013. Guldklimpen i Aaton-företaget var ljudrecordern Cantar som sålde bra och konkursboet köptes av franska Transvideo, som utvecklat Cantar med flera modeller. Kameradelen i Aaton-företaget var det ingen som var intresserad av, så den fick gå i graven.
Här en stillbild från Penelope Delta
Aaton Penelope Delta hade flera unika fördelar framför andra kameramärken. En CCD-sensor som flyttar sig en halv pixel mellan exponeringarna vilket ökar upplösningen och gav en mer filmlik bild. Spegelslutaren hade ett invridbart ”galler” som mekaniskt minskade ljusinsläppet till sensorn och gav 100 ISO. Detta gjorde att man inte behövde starka gråfilter, som annars ger en mörk sökarbild i den optiska sökaren. Utan förstärkning var känsligheten 800 ISO.
Liksom på en filmkamera fanns det en video assist som gav HD ut. Detta betyder att man inte behövde ha kameran på med spegelslutaren gående för att få ut en monitorbild.
Ergonomin har redan från starten 1972 varit en fördel med Aatons kameror. ”En katt på din axel” (A cat on the shoulder) var en slogan som Aaton använde och även Penelope Delta var ergonomiskt mycket bra.
Filmfotografen Rune Ericson, FSF, (1924-2015), hade i början på 1970-talet låtit bygga om ett par Eclair-filmkameror till Super 16 och kom då i kontakt med Jean-Pierre Beauviala, som arbetade på Eclair-fabriken med elektronik. När sedan Jean-Pierre Beauviala började bygga sin egen kamera inspirerade Rune honom till att bygga kameran omställbar mellan normal 16 och super 16. Rune Ericson blev också agent för Aaton i Norden och sålde drygt 120 stycken kameror. Den 100:e kameran köptes av Lasse Björne, FSF, (1926-2013).
Jean-Pierre Beauviala med plaketten från ASC som han tilldelades 2018. (Photo by Agnes Godard)
Ta en titt på de videor som det finns länkar till nedan.
https://www.youtube.com/watch?v=NlWqOZzS4Rs
Här en video tagen med Aaton Penelope Delta
ASC har en bra artikel om J. P. B. när han tilldelades ASC:s minnesplakett