Kenneth Branagh gör tre Wallanderfilmer för BBC i Ystad

Med den brittiska filmatiseringen av Henning Mankells kritikerrosade böcker om Ystadpolisen Kurt Wallander ger sig Zodiak Television nu in på den högt ansedda brittiska TV-dramamarknaden. Tillsammans med den Oscarsbelönade producenten Andy Harries ska Zodiakbolaget Yellow Bird producera tre 90-minutersfilmer för världens kanske främsta TV-kanal BBC1. Rollen som Kurt Wallander kommer att innehas av Kenneth Branagh, en av Storbritanniens mest välrenommerade skådespelare.

Det brittiska Wallanderprojektet är ett enormt genombrott för Zodiak Television, som med förvärvet av Yellow Bird i februari 2007 påbörjade sin filmstrategi. Yellow Bird kommer som samproducenter äga och kontrollera en tredjedel av projektets alla intäkter i hela världen. Med tanke på att Henning Mankells böcker sålts i mer än 25 miljoner exemplar i världen så räknar Yellow Bird med att denna serie kommer säljas till flera länder än någon annan svenskproducerad dramaserie. De svenska Wallanderfilmerna har utomlands omsatt mer än 15 miljoner SEK och sålts till 20 länder. Filmerna kommer att spelas in under våren och sommaren i Ystad och Yellow Bird kommer själva att ansvara för inspelningarna.

  • “Wallanderfilmer för BBC på bästa sändningstid är de enskilt mest värdefulla orders som ett Zodiakbolag har fått med tanke på att potentialen för lönsamhet är massiv. Jag tror dessutom att det finns ännu mer potential internationellt både vad gäller fler filmer för BBC och exploatering av Henning Mankells och andra rättigheter som Yellow Bird förfogar över så det här är bara början”, säger Patrick Svensk, vd och koncernchef i Zodiak.

Huvudrollsinnehavaren och medproducenten Kenneth Branagh, som tillhör Mankells trogna läsarkrets, kontaktade själv Ole Søndberg, exekutiv producent på Yellow Bird, för att uttrycka sitt intresse för att medverka i en engelskspråkig Wallander. Branagh har länge verkat internationellt både som skådespelare och regissör och har under åren nominerats till såväl Oscars som Emmys för sina insatser. Han har bland annat regisserat och spelat huvudrollen i “Henry V”, “Mycket Väsen för Ingenting” och “Othello” och har nyligen regisserat “Sleuth” med Jude Law och Michael Cain, baserat på ett manus av Nobelpristagaren Harold Pinter, samt den hyllade “Som Ni Vill ha Det” för HBO.

De tre filmerna kommer att produceras tillsammans med Andy Harries, producenten bakom en rad internationellt framgångsrika filmer, bland annat “The Queen”, som 2007 vann en Oscar och var nominerad till ytterligare 5 stycken.

  • “Wallander är ett otroligt ambitiöst projekt med tanke på att vi ska skapa nästa klassiska poliskaraktär”, säger Anne Mensah, Head of Drama hos BBC Scotland, och fortsätter: “Henning Mankells böcker är älskade världen över och har ett djup och en komplexitet som bäddar för spännande och fängslande tittarupplevelser. Man kan inte önska sig ett starkare team bakom det här projektet än det vi har och Kenneth Branagh som huvudrollsinnehavare är en absolut dröm “.

Yellow Bird är en av Skandinaviens absolut största dramaproducenter. Bolaget har producerat 13 stycken Wallanderfilmer med en total budget på 200 miljoner. Nyligen avslutade Yellow Bird, tillsammans med Illusion Film, också 6 stycken filmer baserad på Helene Turstens böcker om Irene Huss och just nu produceras 6 stycken filmer baserad på Stieg Larsson tre succéromaner om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist med en budget på mer än 100 miljoner. Ytterligare två nya stora projekt är under utveckling av Yellow Bird direkt för den tyska marknaden, med beräknad produktionsstart under 2008/2009.

För mer information, kontakta:

Patrick Svensk, VD och koncernchef Zodiak Television, +46 708 66 07 30

Mikael Wallén, VD Yellow Bird, +46 704 31 21 15

Zodiak Television AB är verksam inom utveckling, produktion och exploatering av rörliga bilder under varumärkena MTV Mastiff, Mastiff Media, Mastiff, Jarowskij, T & T Broadcasters, Look Entertainment, Diverse Productions, Social Club Productions, 5th Element, Yellow Bird, TeleAlliance, Dixi Media, Bullseye och Kanakna i Sverige, Danmark, Norge, Finland, England, USA, Polen, Ryssland, Ukraina, Nederländerna och Belgien. Dotterbolaget Zodiak Television World säljer koncernens och andra produktionsbolags program och rättigheter på den internationella