Linus Torell ny barnfilmskonsulent på SFI

Linus Torell
Svenska Filminstitutet har utsett Linus Torell till ny barnfilmskonsulent. Han efterträder Johan Bogaeus och tillträder sin tjänst den 1 januari 2011.

– Det ska bli väldigt spännande och jag ser med stor ödmjukhet på uppdraget. Jag inser att jag har några svettiga år framför mig, men det ska bli väldigt roligt att få vara med att bidra med allt jag kan för att alla barn i Sverige ska få se fler fantastiska filmer, säger Linus Torell

Linus Torell är född 1965 i Täby och är regissör och producent. Som regissör har bland annat stått bakom den mångfaldigt prisbelönade barnfilmen Misa Mi från 2003. Tillsammans med Michael Stenberg och Johan Söderberg regisserade han tv-serien och långfilmen The Planet som under flera år visats över hela världen på filmfestivaler och i tv. Som producent med SVT som uppdragsgivare märks tv-serierna Mäta med skägg, Stava med skägg, Räkna med skägg, Manus X och Philofix.

Linus Torell har också varit gästföreläsare på DI:s tv-producentutbildning och har suttit i Cinekids långfilmsjury i Nederländerna.

– Linus Torell har en lång och bred erfarenhet av att jobba för en barnpublik. Han har i sitt arbete på SVT, med till exempel Rea och Allra mest tecknat, visat en stor förståelse och respekt för de unga. Att han också arbetat med långfilmsproduktioner är givetvis ett jättestort plus, säger Charlotta Denward, chef för Produktionsstöd på Svenska Filminstitutet.

En intervju med Linus Torell finner du på www.filmnyheterna.se