Ljusår nominerad till N.R. filmpris

image
Filmen Ljusår av Mikael Kristerson, FSF, är nominerad till Nordiska Rådets filmpris. ”Ljusår” är Mikael Kristerssons tredje långa dokumentärfilm. Under nästan två decennier har han filmat livet i sin egen trädgård i Falsterbo under årets alla årstider.

Filmen som hade premiär i december 2008 fick lysande recensioner och var uttagen till den internationella filmfestivalen i Seattle 2009.

Mer info om “Ljusår” hittar du här på Folkets Bios websida

Här kan du läsa om de andra nordiska filmerna som blivit nominerade

Läs juryns motivering på nästa sida

image
Juryns motivering till nomineringen av ”Ljusår”:

I sin tredje dokumentära långfilm “Ljusår” skildrar Mikael Kristersson ett år i sin egen trädgård. Med skärpt blick och – inte minst – enastående hörsel breddar och förnyar han naturfilmen. Med absolut gehör skildrar han den verklighet som närmast omger oss och om vilken vår okunnighet är störst. Han drar ingen skarp linje mellan orörd natur och mänsklig kultur. Att förmänskliga djuren är honom lika främmande som att romantisera det vilda. Ljusår skänker lyhört trädgårdens alla invånare samma dignitet, tills människan inte längre förblir alltings givna centrum och skapelsens självklara krona. Det är en insikt som passar förträffligt detta Darwins jubileumsår.