“Min morbror tyckte mycket om gult” vann pris i Berlin

image
Mats Olof Olssons kortfilm Min morbror tyckte mycket om gult har fått juryns specialpris i Berlin 2008, instiftat av Deutches Kinderhilfswerke, i sektionen Generation Kplus.

Juryns motivering lyder: ”På knappt nio minuter för oss denna film genom ett rikt spektrum av mänskliga känslor. En hommage till den goda människan. Den påminner oss om att vara försiktiga med allt det sköra omkring oss. En gripande berättelse i mästerlig filmisk form.”

Min morbror tyckte mycket om gult är en tragikomisk och en mycket svensk film som utspelar sig i Blekinge 1963. I tillbakablickar följer vi unge Martin och hans mycket egensinniga morbror som har en förkärlek för gult.

För filmfotot står Nille Leander, FSF. Vi säger grattis till både regissör och fotograf.

Foto: Erik Varde, Auto Images.

Mats Olof Olsson, född 1949 i Karlskrona, är både regissör och manusförfattare och gick på Dramatiska Institutets regilinje 1984-1987. Han är även utbildad psykolog och har under åren 1984-2008 regisserat åtta uppmärksammade kort- och dokumentärfilmer. Olssons första film Ett rum visades på Cannes filmfestival 1984.

På plats i Berlin för att motta priset fanns förutom filmens regissör också producenterna Magnus Gertten och Lennart Ström från Auto Images AB.

Min morbrror tyckte mycket om gult visades för första gången för publik i slutet av januari på Göteborgs filmfestival.