Modern filmhistoria

Nils Petter Sundgren
Nils Petter Sundgren är en närmast legendarisk filmjournalist. Efter 50 år som filmrecensent har han mött alla de stora, från Alfred Hitchcock och Jacques Tati till Akira Kurosawa och Ingmar Bergman. I ett tvådelat K special intervjuar Johanna Koljonen Nils Petter Sundgren om hans långa liv med filmen, och vi får se Nils Petter Sundgren i gamla och nya intervjuer med filmens allra största stjärnor.

Nils Petter Sundgren började på Filmkrönikan redan 1963 och arbetar fortfarande med film.

K special: Nils Petter Sundgren: Mitt liv med film

SVT2 fredag 7 januari kl 20.00
SVT2 fredag 14 januari kl 20.00

I första delen av Eva Belings dokumentär pratar Nils Petter Sundgren med Johanna Koljonen om åren i mitten av sextiotalet då han tog över programledarrollen i Filmkrönikan. Den franska ”nya vågen” fick stort utrymme då och vi träffar Claude Chabrol, Francois Truffaut, Isabelle Huppert och Catherine Deneuve, men också den svenska efterföljaren Bo Widerberg. Under 1970-talet hetter filmens stora stjärnor Milos Forman, Jack Nicholson och Marlon Brando, och dem möter vi också.

I andra delen får vi höra mer om Nils Petter Sundgrens storbråk med den stridbare Harry Schein, det så kallade ”Slaget vid Knohult”. Schein anmälde Sveriges Television till Granskningsnämnden för att de visade Åsa-Nisse-filmerna. Det blir också utflykter till världen utanför Knohult, till Hollywood förstås men också de filmproducerande Burkina Faso, Japan och Hong Kong, samt till de legendariska festivalerna i Cannes och Venedig. Vi möter bland andra Akira Kurosawa, Mel Brooks, Peter Fonda och Lars von Trier.