Ny långfilmskonsulent på SFI

image
Svenska Filminstitutet har utsett Lars G Lindström till ny långfilmskonsulent och han efterträder Lisa Ohlin.

Lars G Lindström är producent, född 1955 i Vännäs, Västerbotten. Han har senast producerat de animerade kortfilmerna om Rocky (efter Martin Kellermans förlaga) och dessförinnan prisbelönade Den man älskar (2007) och Babylonsjukan (2004). Lindström har under en lång rad år arbetat i filmbranschen och bl. a regisserat och skrivit manus till novellfilmen Miljonerna på fickan (1989) och även skrivit manus tillsammans med parhästen Åke Sandgren till Små och stora män (1995) och varit rollsättare och regiassistent.

Under mer än femton år var Lars G Lindström verksam på Stockholms
stadsteater som producent. Han var med och introducerade Teatersport för en svensk publik, projekterade och producerade teaterfenomenet Klara soppteater, tillsammans med Helge Skoog, samt startade och drev den autonoma scenen Backstage, experimentscenen för unga där Lindström även var konstnärlig ledare.

Förutom studier i filmvetenskap har Lars G Lindström tidiga erfarenheter av film under studieåren i Umeå där han startade ett filmkollektiv, gav ut en kulturtidskrift och satt i Umeå filmstudios styrelse.

Svenska Filminstitutets vd Cissi Elwin Frenkel:
– Lars har en gedigen bakgrund med erfarenheter inte bara som producent utan även på manus- och regiområdet. Han har ett utpräglat kvalitetstänkande. Men Lars har också genom sitt arbete på Stadsteatern och med de filmer han producerat visat att det går att nå ut till många människor med teater och filmer av hög konstnärlig kvalitet. Han har näsa for det nya, det som sticker ut. Hans djärvhet i kombination med stor kunskap, gott omdöme, social förmåga och ett norrländskt lugn kommer att göra honom till en mycket kvalificerad konsulent.
– Vi är väldigt glada över att få välkomna Lars till Filminstitutet.