Nya toppchefer på Filminstitutet

image
Två toppositioner inom den svenska filmvärlden är nu tillsatta: Linda Zachrison, tidigare politiskt sakkunnig hos kulturminister Leif Pagrotsky och konstnärlig ledare för Parkteatern, blir chef för Filminstitutets avdelning Publiken, och journalisten Pia Lundberg blir ny utlandschef.

Linda Zachrison, född 1973, får en av de tyngsta positionerna inom Svenska Filminstitutet som chef för avdelningen Publiken, en helt ny post och avdelning som skapats som ett led i Filminstitutets omorganisation. I Publiken samlas verksamheterna Information, Utland, Cinemateket, Barn & ungdom och Film i hela landet. Linda blir även en av sex i Filminstitutets nya ledningsgrupp.

Linda Zachrison kommer närmast från en befattning som politiskt sakkunnig åt f d kulturminister Leif Pagrotsky, och har en diger meritlista från scenkonstens område: som uppmärksammad vd för Cirkus Cirkör, konstnärlig ledare för Parkteatern och marknadsansvarig för Backstage på Stadsteatern, en scen för nyskriven dramatik som riktade sig till unga, teaterovana besökare. Hon har en fil kand i film- och teatervetenskap från Stockholms universitet.

Pia Lundberg, född 1970, efterträder Staffan Grönberg som utlandschef med uppdrag att föra ut den svenska lång-, kort- och dokumentärfilmen i världen. Pia har varit verksam som filmjournalist och chefredaktör i över tio år, de senaste åren som Sverige- respektive Nordenkorrespondent för de ledande internationella branschtidningarna Screen International och Variety. Hon har även varit chefredaktör för den svenska filmtidningen Cinema, som gavs ut av Stockholms filmfestival, och kommer nu närmast från en tjänst som chefredaktör för Form.

Cissi Elwin, VD Svenska Filminstitutet:
—Vi är otroligt stolta att vi lyckats rekrytera Linda och Pia som tar med en stor kunskap, energi och målmedvetenhet in i organisationen.
—Visning och distribution av film är en hetare fråga än någonsin och vi står inför många stora strategiska frågor – inte minst den digitala utvecklingen skapar helt nya utmaningar och möjligheter. Linda Zachrison har en spännande och komplex uppgift, och är väl rustad med sina egna erfarenheter från publikarbete, politiskt arbete och kulturvärlden.
—Utlandsverksamheten är ett av våra mest prioriterade områden och vi har filmbranschen med oss i vårt mål att verkligen satsa på att nå ut med den svenska filmen i världen, ett mål som Pia Lundberg har alla förutsättningar att kunna förverkliga.

Pia Lundberg tillträder den 15 april och Linda Zachrison den 1 maj.