Roy Andersson får Nordiska rådets filmpris

image
Nordiska rådets filmpris 2008 delas i år ut till filmregissören Roy Andersson och producenten Pernilla Sandström för filmen Du levande. Förutom äran tillkommer en prissumma på 350.000 dkr (ca 450.000 sek) till vinnarna.

På nästa sida kan ni läsa juryns motivering.

I motiveringen till valet av årets prisvinnare sammanfattar en enig jury det på följande vis:

”I den enastående filmen Du levande fokuserar Roy Andersson på livet, döden och den mänskliga varelsens sköra längtan. Med sin unika visuella stil och narrativa rytm utmanar denna symfoni över utmaningar i vardagslivet våra föreställningar om filmen samtidigt som den får oss att använda våra sinnen på ett nytt sätt. Istället för att berätta en och samma historia på det konventionella lineära sättet består Du levande av noggrant uppbyggda sekvenser från en säregen värld som både är sorgsen och på samma gång rolig på ett surrealistiskt sätt. Dessa humoristiska och tragiska tablåer visar oss från vår bästa sida och från vår värsta, de får oss att skratta och tvingar oss att tänka efter. I korthet påminner Du levande oss om de möjligheter filmen rymmer som medium att ge uttryck för starkt personliga upplevelser.”

Roy Anderssons tragikomiska film hade premiär i Cannes 2007, där den var representerad i Un Certain Regard. Filmen utsågs samma år till Sveriges Oscarsbidrag, vann tre Guldbaggar 2008 (bästa film, bästa regissör, bästa manus), tilldelades en silverplakett på Chicago International Film Festival och nominerades senare till European Film Awards.