Stig Wesslén-fokus i Filmhuset och på Nordiska museet i oktober

Stig Wesslén
Svenska Filminstitutet och Cinemateket i samarbete med Nordiska museet och Skytteanska samfundet arrangerar kvällar, den 20 och den 21 oktober, om fotografen och filmaren Stig Wesslén med anledning av den nya boken ”Stig Wesslén – Kamerajägaren”.

Fotografen och filmaren Stig Wesslén (1902–1987) värnade om naturen och den samiska kulturen.

I filmer, texter och föredrag hävdade han oförtrutet vikten av att vi bevarar den vilda naturen. Och i filmerna fångade han häpnadsväckande scener från vildmarken.
Nu kommer boken Kamerajägaren – Stig Wessléns skildringar av naturen och det samiska, en antologi som skildrar flera sidor av Wessléns gärning, som civilisationskritisk författare och framgångsrik naturfilmare, men också som skildrare av det samiska och det moderna svenska samhället.

Trots sina populära filmer är Wessléns namn okänt för många. I bokens inledning skriver redaktörerna: ”den som inte sett någon av Wessléns egna filmer har kanske ändå tagit del av hans filmkonst genom de naturscener som förekommer i Ronja Rövardotter (1984), de är nämligen inlånade från Wessléns Den levande skogen (1966)”.

Onsdag den 20 oktober: Bokpresentation och film på Nordiska museet
Kvällens schema:
16.00 Boken Kamerajägaren. Stig Wessléns skildringar av naturen och det samiska presenteras av Erland Mårald, Kjell Danell, Patrik Lantto och Sverker Sörlin.
17.45 Filmvisning: Från vinterviste till sommarfjäll från 1949 med introduktion av Stig Wessléns dotter Ulla Lundström.
För mer information se www.nordiskamuseet.se

Torsdag den 21 oktober: En helkväll i Filmhuset: Stig Wesslén – Kamerajägaren.
Naturfotografen Eric Börjeson (en av fotograferna till biografaktuella Oceans) samtalar med Ulla Lundström, professor och Wessléns dotter, Erland Mårald, docent i idéhistoria, Ebba Lisberg Jensen, fil dr i humanekologi och Kjell-Åke Aronsson, chef för museet Ájtte, om Wessléns gärning och arbetet med boken.

Dessutom kommer filmarkivarien Magnus Rosborn att berätta om restaureringen av kortfilmen Med Stig Wesslén i Lapplandsfjällen Filmen visas nu för första gången på flera decennier!

Kvällens schema:
17.15 Mingel i Filmhusets foajé.
18.00–19.30 Samtal och kortfilmer i Bio Victor.
20.00 Film: I lapplandsbjörnens rike, Sverige 1940. Regi: Stig Wesslén (1 tim 19 min)
Läs mer