Stöd från SFI februari 2014

Félice Jankell och Hedda Stiernstedt i Unga Sophie Bell. Foto: Frida Vega Salomonsson.
Bokfilmatiseringar, ungdomsskildringar och 1600-tal bland februari månads produktionsstöd och automatstöd.

13 långfilmer och 7 kortfilmer beviljades produktionsstöd av Svenska Filminstitutet i februari. Två av dessa – Glada hälsningar från Missångerträsk och Kay Pollaks Så ock på jorden – ingår dessutom i de fyra filmer som beviljades automatstöd för 2014 samma månad.

Bildtext: Félice Jankell och Hedda Stiernstedt i Unga Sophie Bell. Foto: Frida Vega Salomonsson.

Låt oss börja med de långfilmer som beviljats produktionsstöd. Martina Haags roman Glada hälsningar från Missångerträsk har blivit en film med samma namn i regi av Lisa Siwe, som senast gjorde I taket lyser stjärnorna. Medicinen är Colin Nutleys nya film, än en gång med Helena Bergström i huvudrollen och med bland andra Susanne Thorson, Katarina Ewerlöf och Cecilia Forss i övriga roller. Så ock på jorden är Kay Pollaks uppföljare till publiksuccén Så som i himmelen. Unga Sophie Bell, regissören Amanda Adolfssons långfilmsdebut och vinnaren av Stockholms Filmfestivals Långfilmsstipendium, är ett drama om två unga tjejer. Yarden är baserad på Kristian Lundbergs hyllade roman med samma namn och är regisserad av Måns Månsson. The Here After är en ungdomsfilm med fokus på brott, straff och återkomsten till samhället, regisserad av Magnus von Horn.

Två samproducerade långa spelfilmer har fått stöd. Den svensk-tyska samproduktionen The Girl King är en biopic om den fascinerande gestalten Kristina, drottning av Sverige. Och den dansk-svenska samproduktionen The Secret Flight är en dokumentär om en två mäns bordning av ett flygplan, en aktion som inte gick som någon hade tänkt.

Ett antal dokumentärer har också beviljats produktionsstöd i februari. Tusen bitar är Magnus Gertten och Stefan Bergs film om den älskade sångaren och låtskrivaren Björn Afzelius. Jag är Dublin är en berättelse om en somalisk flykting som försöker bosätta sig i Europa men som inte tillåts stanna någonstans. Mer internationell politik blir det i Camel, Peå Holmquist och Suzanne Khardalians film om den beundrade mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén. Ceremonin är en film av Lina Mannheimer om författaren Catherine Robbe-Grillet och hennes värld. Sist men inte minst Conquering China, Johan Jonasons film om svenska musiker som försöker slå igenom i Kina.

Bland kortfilmerna kan nämnas Pella Kågermans Stormaktstiden, som handlar om två vänner på 1600-talslajv, Gåsen av Goran Kapetanovic som självbiografiskt skildrar hur det var att som tonåring komma till Sverige från krigets Sarajevo på 90-talet samt Anna Hylanders dokumentär om Ester Blenda Nordström, Sveriges första wallraffare som levde ett spännande liv i början av 1900-talet.

Fyra filmer har beviljats automatstöd för 2014. I nöd eller lust är en komedi i bröllopsmiljö i regi av Kjell Sundvall och manus av Monica Rolfner. Gustaf Åkerbloms Sune i fjällen är uppföljaren till publiksuccén Sune på bilsemester. Även Glada hälsningar från Missångerträsk och Så ock på jorden har beviljats automatstöd.

Läs mer om filmerna här

Det automatiska förhandsstödet infördes av filmavtalets parter med syfte att attrahera ytterligare medel till svensk långfilmsproduktion. Genom en högre förutsägbarhet än det konsulentprövade förhandsstödet, ska det bli enklare för producenten att hitta ytterligare finansieringskällor och fullt ut finansiera en produktion. Stödet ska tillfalla filmer med en stark publikpotential på den svenska filmmarknaden.

För ytterligare information kring automatstödet läs här