Sven Nykvist död

image
Sven Nykvist avled den 20 september efter en lång tids sjukdom. Sveriges internationellt mest uppmärksammade filmfotograf föddes den 3 december 1922 i Moheda, Småland, och hann fotografera över 125 filmer under 54 års verksamhet som A-fotograf.

Photo: Bengt Wanselius

Sven Nykvist debuterade som A-fotograf med Rolf Husbergs Barnen från Frostmofjället 1945. Han jobbade tillfälligt med Ingmar Bergman i Gycklarnas afton (1953), där han fotograferade interiörerna. Filmen i övrigt fotograferades av Hilding Bladh. Under 50-talet arbetade Nykvist med bl a Alf Sjöberg (Barabbas, Karin Månsdotter), Schamyl Bauman, Lars-Magnus Lindgren och Gunnar Hellström.

Ingmar Bergman anlitade honom som fotograf till Jungfrukällan 1959, och därefter fotograferade Nykvist samtliga Bergmans långfilmer fr o m Såsom i en spegel 1960. Nykvists internationella karriär inleddes under åren 1959 – 1963 med en serie filmer för den tyske regissören Kurt Hoffmann.

I samarbete med Ingmar Bergman utprovade Nykvist en ny ljussättningsteknik för Nattvardsgästerna 1962, som innebar arbete med ett mjukt, naturligt ljus även i studioscener. Det möjliggjordes genom användning av en snabb svartvit film, Double-X, men den samtida färgfilmen var för långsam för detta ljus. Bergmans och Nykvists första färgfilm För att inte tala om alla dessa kvinnor (1964) gjordes med 50 ASA-film och innebar inga större framsteg i ljussättning. Först efter introduktionen av Eastmancolor 100 ASA 1968 kunde Bergman och Nykvist prova realistiskt ljus i En passion 1969.

Nykvist fick sin första Oscar för Viskningar och rop 1973, och därefter blev han mycket eftertraktad internationellt och fotograferade en lång rad filmer för regissörer som Louis Malle, Roman Polanski, Paul Mazursky, Bob Rafelson, Norman Jewison, Bob Fosse, Woody Allen, Nora Ephron och Lasse Hallström. Han blev uppskattad för sin rena och realistiska bildstil och för den enkelhet i ljussättningen som han förordade. För Fanny och Alexander 1982 fick Nykvist sin andra Oscar. Hans sista film blev Peter Yates’ Curtain Call 1999.

Medlemmarna i FSF minns Sven Nykvist som en varm och generös person som deltog i många av våra möten och andra arrangemang, alltid med stort engagemang och ett intresse att diskutera med fotografer av alla åldrar. Hans filmer kommer att fortsätta inspirera kommande generationer av fotografer och övriga filmskapare i hela världen.