Tonårstjejer, regn och Frantz Fanon bland juni månads produktionsstöd från SFI

Ur: Raskortet. Foto: Malin Holmberg-Karim
Berättelser om identitet, etnicitet och global politik genomsyrar flera av projekten som fått produktionsstöd i juni (inga produktionsstöd delades ut i juli).

Ur: Raskortet. Foto: Malin Holmberg-Karim

Göran Hugo Olsson, tidigare bl.a. bakom dubbelt guldbaggebelönade The Black Power Mixtape 1967-1975 berättar i Concerning Violence om tredje världens frigörelsekamp med utgångspunkt i Frantz Fanons texter och Maja Kekonius fokuserar i kortfilmen L’Europé Moderne på förhållandet mellan Afrika och Europa. I kortfilmen Krigare av Amanda Kernell är syskonen Farid och Adira på flykt i Sverige. De hanterar situationens skräck på olika sätt: den ena blir apatisk och den andra förvandlas till en ninja.

Klass och identitet behandlas i två kortdokumentärer: Raskortet av Osmond Karim där människor talar rakt in i kameran om hur det är att vara svart i Sverige, och i Second Class pratar Elisabeth Marjanovic Cronvall och Marta Dauliute med litauiska gästarbetare.

Ett par av Sveriges flitigaste namn på internationella filmfestivaler har också fått stöd: Jens Assur för Hot Nasty Teen där en mansröst ber en tonårstjej klä av sig framför kameran, och Johannes Stjärne Nilsson och Ola Simonsson som i Nimbus berättar om en kvinna som bär med sig regn genom dagen.

Läs mer om filmerna, filmskaparna, stödbelopp och synopsis här