Tre nya Engelska Wallanderfilmer

Wallander
Nu är det klart att det blir ytterligare tre engelska Wallander-filmer med Kenneth Branagh i huvudrollen. Inspelningarna startar i slutet på augusti i Riga.

”Så länge saker och ting fungerar så vill vi gärna göra fler” Tidigare har hela projektet riskerats, därför att Film i Skåne inte ville satsa lika mycket pengar som tidigare, men finansieringen har hittats ändå, säger Daniel Ahlqvist, exekutiv producent på bolaget Yellow bird.

– Dels har Film i Skåne kunnat hjälpa oss med vissa saker som vi sparar pengar på. Sen har vissa samarbetspartners bidragit med en del utrustning. Dessutom har vi själva gått in med pengar från produktionsbolagen.

De två tidigare gångarna har region Skåne bidragit med sju respektive åtta miljoner kronor till inspelningarna. Den här gången ville man bara satsa två, men ökar nu alltså insatsen bland annat genom att låta bli att ta betalt för hyran av studion. På samma sätt gör ett par andra leverantörer. Totalbudgeten är på mellan 60 och 70 miljoner.

Inspelningarna startar i Riga där ”Hundarna i Riga” spelas in, därefter filmas ”Innan frosten” i Ystad och slutligen en nyskriven historia som fått namnet ”New Beginnings”.

– Den harndlar om att Kurt försöker ta tag i sitt liv och flyttar ut i ett hus, men blir avbruten och tvingas tillbaka till sitt jobb igen.

Blir det den sista filmen?

– Vi får se. Så länge saker och ting fungerar så vill vi gärna göra fler, säger Daniel Ahlqvist.
Först ut är “Hundarna i Riga” som spelas in just i Riga i slutet på augusti. Därefter blir det “Innan frosten” samt en nyskriven historia med namnet “New Beginnings”.

– Den handlar om att Kurt försöker ta tag i sitt liv och flyttar ut i ett hus, men blir avbruten och tvingas tillbaka till sitt jobb igen, säger Daniel Ahlqvist, exekutiv producent på bolaget Yellow Bird.

Totalbudgeten för filmerna är 60-70 miljoner kronor.

I Sverige visas de engelska Wallander-filmerna i TV4.