Tre svenska filmer till Cannes

Cannes
Vid en presskonferens idag, den 19:e april, annonserade Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) att de valt ut inte mindre än tre svenska filmer.
Ruben Östlunds nya långfilm ”Play” är med bland de tre och det är första gången på 16 år som en svensk långfilm återfinns i ”Quinzainen”. Kortfilmerna ”Killing the Chickens to Scare the Monkeys” av Jens Assur och ”Las Palmas” av Johannes Nyholm.

Helmi Nyholm i Las Palmas. Foto: Johannes Nyholm

Ruben Östlunds tredje långfilm, som Quinzaine-chefen Frédéric Boyer kallar ett mästerverk, är en allvarlig och humoristisk beteendestudie inspirerad av autentiska fall där en grupp unga pojkar vid åtskilliga tillfällen rånade andra barn i centrala Göteborg. Det uppseendeväckande med rånen var att de startades med hjälp av en skicklig retorisk fälla där hot eller våld inte användes, det så kallade ”brorsantricket”.

Det är andra gången som Ruben Östlund deltar med långfilm i Cannes. Förra gången var 2008 med De ofrivilliga i sektionen Un certain regard. Förra året vann Ruben Östlund Guldbjörnen i Berlin för kortfilmen Händelse vid bank.
Play har sin världspremiär i Cannes. Erik Hemmendorff / Plattform är filmens producent. Filmen distribueras av SF Film i Sverige och har svensk premiär hösten 2011. Filmen har fått produktionsstöd av Filminstitutets långfilmskonsulent Peter ”Piodor” Gustafsson.

Jens Assur debuterar i Cannes

Killing the Chickens to Scare the Monkeys är en unik och aktuell historia hämtad från dagens Kina. I gråskalan mellan svart och vitt utspelar sig nio starka scener, där den inhemska politiken får oanade konsekvenser i en ung kvinnas liv. Den genomtänkta estetiken och berättartekniken syftar till att få åskådaren att reflektera och tänka efter (den första scenen är till exempel 15 minuter lång, utan några klipp). Därefter får publiken enbart ta del av fragment ur den unga kvinnans liv och på egen hand fylla i luckorna däremellan.

Jens Assurs förra film, Den sista hunden i Rwanda rönte stor internationell uppmärksamhet och belönades med Grand Prix i Clermont-Ferrand och priset för Bästa kortfilm på Tribeca filmfestival.
Filmen har fått förhandsstöd från kortfilmskonsulenten Andra Lasmanis.

Youtube-favoriten Las Palmas

För tredje gången deltar Johannes Nyholm i Cannes-sammanhang. Hans två tidigare kortfilmer Drömmar från skogen och Sagan om den lille dockpojken har båda deltagit i Quinzaine des Réalisateurs.
Las Palmas var öppningsfilm på Göteborgs filmfestival och handlar om en medelålders tant som på en chartersemester försöker träffa nya vänner och ha kul. Rollen spelas av regissörens ettåriga dotter, övriga skådespelare är marionettdockor.
Filmen belönades med stora Startsladdspriset i Göteborg tidigare i år och har fått produktionsstöd av Filminstitutets kortfilmskonsulent Andra Lasmanis.
Drygt åtta miljoner personer har sett trailern till Las Palmas på Youtube.

– Det är ett lysande nordiskt år i Cannes och med hela tre svenska filmer i Quinzaine des Réalisateurs, sektionen för det djärva och framtidsinriktade. Det bådar gott för framtiden, säger Bengt Toll, Filminstitutets vd.

Förra veckan presenterades filmerna i huvudtävlan och där återfinns Lars von Triers Melancholia som till stora delar är inspelad i Sverige (bl a Tjolöholms slott) och i vilken de båda svenska skådespelarna Alexander och Stellan Skarsgård medverkar. Filmen har även fått svenskt produktionsstöd, tre miljoner kronor, av Filminstitutets långfilmskonsulent Lars G. Lindström.

Quinzaine des Réalisateurs etablerades 1969 efter oroligheterna på festivalen året innan. Senast en svensk långfilm fanns med i sektionen var 1996 då Kristian Petris Sommaren deltog. Andra svenska långfilmer som visats i sektionen är t ex Marianne Ahrnes Långt borta och nära, Suzanne Ostens Skyddsängeln och Roy Anderssons Giliap.

Svensk film i Cannes genom åren: http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Utmarkelser/Cannes1/

OBS! Presskonferens på Scandinavian Terrace i Cannes söndagen den 15 maj kl 12.00. Separat inbjudan kommer längre fram.

Frågor kring Cannes och filmerna: Pia Lundberg, utlandschef på Svenska Filminstitutet 08-665 11 39 eller pia.lundberg@sfi.se