”Artist talk” med Hoyte van Hoytema

På onsdag den 27 februari kl.18.00 håller Hoyte van Hoytema, FSF, ASC, NSC, ett s.k. ”Artist talk” på Sven-Harrys konstmuseum med anledning av fotoutställningen Here’s looking at you, med 98 fotografer, varav 22 är Hasselbladspristagare.

Med sitt unika öga som filmfotograf har Hoyte van Hoytema tagit emot ett flertal svenska och internationella utmärkelser. Nu är han i Stockholm och är inbjuden som gästcurator till utställningen “Here’s looking at you” som visas fram till 19 maj.

– För mig finns det något skamlöst i att stirra på människor i fotografier. Som betraktare tvingar jag mig själv in i deras liv utan samtycke. Jag tittar, reflekterar och projicerar. Personen i bilden kan aldrig känna mitt påträngande och långvariga betraktande, där jag tar det jag behöver för att sedan gå vidare i livet. Kvar lämnar jag personen i fotografiet som fortsätter att stirra ut i lokalen långt efter att folk gått hem, säger Hoyte van Hoytema.

Utgångspunkten för utställningen är blicken och det intima och dynamiska förhållande som uppstår mellan betraktaren och de avbildade subjekten. Fotografierna är ordnade utifrån det sättet blicken får kontakt eller ej och skapar därmed ett slags experimentellt växelspel; ögon som ömsom konfronterar, ömsom undviker betraktaren. Hoyte van Hoytema utforskar blicken med en fotoutställning på Sven-Harrys konstmuseum som ska upplevas och inte bara ses!

Hoyte van Hoytema har studerat vid Polish National Film School i Łódź och är verksam i Europa, Sverige och USA. Han har arbetat med erkända regissörer som Christopher Nolan, Sam Mendes, Spike Jonze och Tomas Alfredson för att nämna några.

Filmer i urval: Lasermannen (2005), Låt den rätte komma in (2008), Flickan (2009), Tinker Tailor Soldier Spy (2011), Call Girl (2012), Her (2013), Interstellar (2014), Spectre (2015) och Dunkirk (2017).

Artist talk med Hoyte van Hoytema

Moderator Dragana Kusoffsky Maksimovic, vd, Sven-Harrys konstmuseum  27 februari kl 18.00

Artist talk ingår i entrébiljetten som köps på plats.

OBS! Begränsat antal platser. Inga förköp.

I utställningen visas verk av 98 fotografer, varav 22 Hasselbladpristagare, från tidigare vinnare som Cindy Sherman, Irving Penn, Lennart Nilsson och Richard Avedon till de senaste, däribland Rineke Dijkstra, Wolfgang Tillmans, Nan Goldin och Graciela Iturbide. Verk av Sveriges mest framstående fotokonstnärer som Lars Tunbjörk, JH Engström, Tuija Lindström, Lotta Antonsson, Anders Petersen, Christer Strömholm och Denise Grünstein visas intill fotografier av yngre utövare som Tova Mozard, Johannes Samuelsson och Agnes Thor. Tidsmässigt spänner verken i utställningen från slutet av 1800-talet till idag och speglar en stor del av den svenska och internationella fotohistorien.