Åsa Sjöberg blir tf/vd för SFI

Styrelsen för Svenska Filminstitutet tillkännager i dag att Åsa Sjöberg blir tillförordnad vd för Filminstitutet. Hon kommer inneha funktionen från 6 november och fram till att styrelsen utser en permanent vd.
Foto: TV4
Åsa Sjöberg är utbildad journalist på Journalisthögskolan i Stockholm. Hon har tjänstgjort som redaktör, producent och utvecklare på Strix Television och har därefter arbetat många år på TV4. Åsa Sjöberg kom till kanalen som exekutiv producent och projektledare och har under åren innehaft olika chefsposter, senast som innehållsdirektör på TV4 och C More fram till våren 2023.
Åsa Sjöberg ansvarade för filmavtalsfrågorna på TV4 – när Filminstitutet fram till 31 december 2016 löd under filmavtalet – och var ansvarig för dramaavdelningen på kanalen. Under två perioder representerade hon den svenska film- och tv-branschen i styrelsen för Nordisk Film och TV-fond.
– Jag har under många år följt Filminstitutet på nära håll och vill framhålla dess viktiga betydelse för den svenska filmen, den nya såväl som den äldre. Jag ser mycket fram emot att leda en organisation som består av många engagerade människor som tror på filmens kraft, säger Åsa Sjöberg.
– Styrelsen är mycket glada över att Åsa Sjöberg tackat ja till uppdraget som tillförordnad vd. Åsa har en gedigen bakgrund inom film och tv, vilket skapar trygghet och kontinuitet som är värdefull för Svenska Filminstitutets fortsatta arbete. Åsa Sjöberg tillträder som tf vd 6 november. Samtidigt pågår processen med att rekrytera en ny vd för fullt. Det är viktigt att det får ta den tid som krävs så att det blir rätt person på positionen som vd, säger Filminstutets styrelseordförande Gunilla von Platen.
Styrelsen har återinfört funktionen vice vd på Svenska Filminstitutet. Mathias Rosengren, chef för Filmarvet, innehar den posten sedan en tid tillbaka.