Återfunnen Victor Sjöström-film

Victor Sjöströms Judaspengar (1915) kommer på lördag, på Cinemateket i Stockholm, att få så sin svenska nypremiär. Filmen ansågs vara förlorad när det franska filmarkivet CNC ifjol sensationellt återfann en i det närmaste komplett nitratkopia av filmen.

Bild: Judaspengar av Victor Sjöström. Fotograf/Källa: Foto: AB Svensk Filmindustri

Det sensationella fyndet gjordes för ett år sedan och det rör sig om en schweizisk distributionskopia från tiden, med franska och tyska textskyltar. Den återfunna kopian är i det närmaste komplett, och mäter 755 meter att jämföra med den ursprungliga censurlängden 799 meter.

Filmen producerades av AB Svenska Biografteatern, och spelades in under sommaren 1915 och hade premiär i november samma år. Egil Eide och John Ekman spelar huvudrollerna i detta drama om hur fattigdom och nöd får arbetslös att ange sin felaktigt mordanklagade vän.

Svenska Dagbladet recenserade filmen för 103 år sedan och framhöll att filmen ”står på höjden av vad filmdramatiken kan bjuda och som under Victor Sjöströms konstnärligt genomtänkta regi kommer mästerverket mycket nära”. Filmen blev en världssuccé och såldes förutom till Norden även till USA, England, Tyskland, Holland. Schweiz m fl.

CNC och Svenska Filminstitutet har samarbetat med att restaurera filmen och en digitaliserad visningskopia av filmen har framställts. Nyligen visades filmen på den stora stumfilmsfestivalen Le Giornate del Cinema Muto i Pordenone i Italien.

Med detta fynd finns nu 16 av Sjöströms 42 svenska stumfilmer bevarade.

Den svenska nypremiären på Cinemateket äger rum i Bio Victor nu på lördag, 27 oktober kl 18.30. Pianoackompanjemang av Edward von Past.