Bilder från lekstugan

image
På fredag den 25 september har Stig Björkmans film ”Bilder från lekstugan” biopremiär. Här finns unika bakombilder från Ingmar Bergmans många filminspelningar.Bilder från lekstugan omfattar bakomfilmsmaterial från nio av Bergmans verk, från Gycklarnas afton till Persona. 2010 är det planerad premiär för film nummer två, som utgår från Bergmans senare bakomfilmsmaterial.

Bilder från lekstugan visas mellan 25 september och 1 oktober på biografer över hela landet. För en komplett lista över biograferna med länkar till deras webbplatser, se här Kräver Flash.

Länk till Folketsbios websida

Foto: Luis Huch, SF.

BILDER FRÅN LEKSTUGAN

Regi: Stig Björkman, Sverige 2009, 30 min.

I början av 50-talet skaffade sig Ingmar Bergman en smalfilmskamera, en 9,5 mm Bell & Howell.(Troligtvis var den en 16 mm. Red. anm.) Den använde han sig flitigt av, både privat och i sitt arbete. ”Bilder från lekstugan” utgår från dessa filmer, som ger en annorlunda bild av en av filmkonstens främsta utövare.

”När jag går in i filmateljén tillsammans med mina medarbetare då sätter vi igång en lek. Det är precis samma känsla som när jag var barn och plockade fram mina leksaker i barnkammaren”, säger Bergman vid ett tillfälle.

Bilderna från regissörens vuxna lekstuga ackompanjeras av Bergmans egna kommentarer från olika intervjutillfällen. Och skådespelerskorna Harriet Andersson och Bibi Andersson, som i det rika smalfilmsmaterialet utsätts för Bergmans kärleksfulla blick, bidrar med personliga minnesbilder.