Black Magic Cintel 4K filmskanner

Black Magic Cintel 4K Film Scanner
Black Magic har tagit över det brittiska företaget Cintel och presenterar nu en 16/35 mm filmskanner i prisklass under 200 000, en tiondel av andra 4K skannrar. Målet är att revolutionera skannermarknaden, precis som de gjorde med marknaden för colorgrading, eftersom det tog över DaVinci, och minskade kostnader på hårdvara till en bråkdel av vad den tidigare varit och minskade kostnader för mjukvara till nära noll.

Film Scanner Cintel gör det möjligt att skanna 16 och 35 mm film och få ut dem i 4K-format med hjälp av den medföljande programvaran. Skannern verkar otroligt väl utformad och snyggt designad.

Man kan då fråga sig om det finns andra filmskannrar på marknaden som kan möta efterfrågan. Och det gör det kanske räcker. Men Black Magic gör sin vanliga “nummer ” och minska kostnaden, den här gången från de miljontals kronor som andra skanners kostar. Blackmagics publik inte bara filmmuseer och studior som behövs för att digitalisera sina arkiv av gamla filmer, men även samtida filmskapare som fascineras av det unika utseendet som film har och vill spela in på 35 mm eller 16 mm film. Detta förutsätter givetvis att film fortfarande finns tillgängligt, och att det fortfarande finns laboratorierna som kan framkalla .

Med Black Magic Cintel är digitaliseringen av filmerna och därmed redigering och postproduktion åtminstone hanterbara kostnadsmässigt.