Cecilia Lidin vikarierar som dokumentärfilmskonsulent

Svenska Filminstitutet har utsett Cecilia Lidin till vikarierande dokumentärfilmskonsulent. Hon vikarierar för Anna Weitz som är föräldraledig under perioden 29 januari 2022 – 27 mars 2023. Cecilia Lidin är född 1962 och har en fil.kand. i film- och medievetenskap från Köpenhamns Universitet. Hon har arbetat inom dokumentärfilm sedan tidigt 1990-tal bland annat vid West-Danish Film Fund, som chef för European Documentary Network samt som artistic director på Odense International Film Festival.

Foto: Marie-Therese Karlberg

Mellan åren 2011 och 2020 arbetade Cecilia som filmkonsulent för dokumentärfilm, först på Svenska Filminstitutet sen på Danska Filminstitutet. Hon har kontinuerligt haft internationella uppdrag som moderator, föreläsare, handledare och inom juryarbete. Sedan två år kurerar hon det dokumentära programmet på Nordisk Panorama.

– Jag har en enorm beundran för svensk dokumentärfilm som jag upplever har varit i en konstant positiv utveckling i många år – där både erfarna och nya konstnärliga röster får plats och som kontinuerligt överraskar med innovativa och personliga filmiska signaturer. Denna utveckling ansvarar filmkonsulenterna på Filminstitutet i hög grad för, så det är med största ödmjukhet jag sätter mig i stolen som vikarierande konsulent. Jag känner Anna Weitz både som en ytterst kompetent producent och nu som konsulent som klokt har stöttat spännande projekt med stor potential. Jag vill med stor respekt för hennes val föra jobbet vidare, och ser fram emot ett inspirerande samarbete med branschen, säger Cecilia Lidin.

– Cecilia Lidin är en välkänd profil i den dokumentära filmens värld genom sitt mångåriga framgångsrika bidrag till och stora engagemang för den kreativa dokumentären. Hon har alla de kvalifikationer och den förståelse som krävs för uppdraget som vikarierande konsulent, att under en kortare period kliva in i den ordinarie konsulentens pågående stödgivning och upprätthålla kontinuitet och stabilitet. Vi gläds över att få välkomna tillbaka Cecilia till Filminstitutet och ser fram emot allt det hon kommer kunna bidra med under det kommande året, säger Magdalena Jangard, chef för enheten produktionsstöd på Filminstitutet.

Cecilia Lidin vikarierar för Anna Weitz som är föräldraledig till 27 mars 2023. Inget uppehåll för ansökan om stöd till dokumentärfilm kommer att göras, Cecilia kommer att ta vid direkt när Anna går på föräldraledighet 29 januari 2022.