Denny Clairmont har gått bort

Igår möttes jag av beskedet att Denny Clairmont har gott bort. Det var en olycka i hemmet som släckte han liv. Denny och hans bror Terry drev under många år Hollywoods och Nordamerikas näst största uthyrningsfirma, efter Panavision. Denny var en stor innovatör och uppfann många specialutrustningar och optiska lösningar för filmkameror. Han var först med att bygga om frammatningen på Arri och Moviecam-kameror till 3-perf och även 2-perf.
Denny Clairmont gick i pension 2017, då han sålde Clairmont Camera till Keslow Camera. Vid den tiden var Clairmont Camera baserad i Los Angeles; Albuquerque, New Mexico; Toronto; och Vancouver., “Clairmont Camera är mitt livs arbete, och jag slutade aldrig leta efter innovativa sätt att betjäna våra kunder. … Jag är övertygad om att de är rätt företag att hedra mitt arv och grundläggande vision framöver, sade Denny Clairmont.”
Jag träffade Denny första gången i mitten på 1980-talet, då jag för tidningen TM:s räkning var i Hollywood för att skiva några artiklar, bl.a. om 3-perf. Han berättade stolt att hans far Leonard var född i Stockholm och hade utvandrat till USA på 1920-talet. Einar Leonard Asplund var hans dopnamn, men när han kom till Hollywood tog han namnet Clairmont.
Jag var under ett tiotal år medlem av juryn som delade ut Cicec Award i München och där var också Denny en av medlemmarna, så då hade jag möjligheten att få känna honom närmare.
Här finns mer att läsa och videor att se:
Film and Digital Times
Här en äldre intervju med Denny C på FDTimes
Video med Terry, Denny och Leonard Clairmont
Video med Leonard Clairmont