Filmtittande och kreativitet i spåren av en kris – hur tittar och tänker vi nu och framåt?

När biograferna tvingades stänga ner har publiken fått vända sig till andra plattformar för att se film. Medan VoD-tjänster är ett alternativ att få ut film och nå publik, så har biograferna drabbats hårt. Vilka konsekvenser innebär de förändrade tittarvanorna för branschen? Filminstitutet bjuder in till ett webinarium där två paneler diskuterar omständigheterna ur olika perspektiv. Vad hände när pandemin slog till, vilka nya vägar fick man ta och hur ser man framåt?

När krisen är över, kommer vi återgå till det normala, eller har våra filmvanor förändrats i grunden? Under 90 minuter pratar paneldeltagarna om VoD-premiärer, biografernas situation, kreativa lösningar och nya möjligheter med representanter från branschen som berättar hur deras arbete har sett ut under pandemin.

I första delen av seminariet får vi höra Jakob Abrahamsson (VD, Nonstop Entertainment och Bio & Bistro Capitol), Helena Eklund (Marketing Director, Filmstaden) och Peter Öhman (Head of Content & Publishing, SF Anytime) som kommer att diskutera förändrade releaseplaner och situationen på bio och VoD. De berättar om nya vägar att möta publiken och resonerar kring vad de tror att vi får med oss av detta i framtiden.

I andra delen får vi höra två regissörer berätta hur man mitt i en pågående process tvingas att ställa in, ladda om och komma igen. Premiären av Henrik Schyfferts (regissör) film Spring Uje spring sköts upp. Mårten Klingberg (regissör) var mitt uppe i inspelning av sin nya film Ur spår och blev tvungen att sätta allt på paus. Vad händer med en filmskapares kreativitet i en sådan situation och vad gör man när kontakten med publiken uteblir?

Fler deltagare kan tillkomma.

Tid och datum: Torsdag 27 augusti, kl. 09.30 – 11.00
Anmälan: Seminariet sker online och är helt kostnadsfritt, men registrering krävs.

Foto: Christopher Mair, Svenska Filminstitutet.
Anmäl dig här