FSF sörjer förlusten av filmfotografen Halyna Hutchins

Det var en tragisk olycka då filmfotografen Halyna Hutchins blev skjuten och omkom i samband med inspelningen av en Westernfilmen ”Rust” i New Mexica, USA. Även filmens regissör Joel Souza blev träffad men överlevde. Det var en rekvisitarevolver som av misstag hade laddats med skarpa skott. I revolvern höll skådespelaren Alec Baldwin. Halyna Hutchins blev 42 år.

Våra tankar går till hennes familj, man och barn, i deras stora sorg. Halyna Hutchins var en begåvad och målmedveten filmfotograf. Hon hade en stor karriär framför sig och en stödjande familj att dela hennes framgång med. Tyvärr blev det ej så.

Halyna Hutchins utsågs till en av AC:s Rising Stars of Cinematography 2019 för sitt lovande arbete som fotografichef. Född i Ukraina, hon bodde i Los Angeles och tog examen från American Film Institute 2015. Hon studerade där i kurser som leds av AFI: s filmdekan, Stephen Lighthill, som för närvarande fungerar som ASC -president. Hennes död är en påminnelse om att produktionen aldrig ska vara farlig, men ofta är, och vi måste alla arbeta för att fixa det. American Society of Cinematographers och hela hennes AFI-familj sörjer hennes förlust, och de AFI-stipendiater som deltog med Halyna är mest förkrossade.”

Läs om Halyna Hutchins i American Cinematographer – Rising Star:

https://ascmag.com/articles/rising-stars-of-cinematography-2019