Här är filmskaparna för Bergman Revisited

Pernilla August och Cilla Naumann, Linus Tunström, Jane Magnusson och Liv Strömquist, Lisa Aschan och Isabel Cruz Liljegren, Patrik Eklund, samt Tomas Alfredson och Jesper Waldersten – det är namnen på de regissörer, manusförfattare och konstnärer som är klara för SVT:s och Filminstitutets satsning Bergman Revisited. Sex kortfilmer i Ingmar Bergmans anda ska produceras inför 100-årsjubileet 2018.

Illustration Jesper Waldersten

14 juli 2018 skulle Ingmar Bergman fyllt 100 år. I satsningen Bergman Revisited bjöd Filminstitutet och SVT i somras in erfarna regissörer att ansöka om stöd för att göra en kortfilm inspirerad av Ingmar Bergmans universum. Sex av Sveriges främsta regissörer och manusförfattare är nu klara för produktion av kortfilmer för premiär på Göteborgs Film Festival 2018 och sändning på SVT1 sommaren 2018.

Filminstitutet och SVT går tillsammans in med 1 miljon kronor i varje film. 

– Alla har sin egen Bergman. Eller har i alla fall haft! Genom Bergman Revisited uppdaterar vi regissören till idag. Spåren av honom kommer att finnas i filmerna från några av dagens mest intressanta, verksamma regissörer och konstnärer. En ny generation får chans att upptäcka Bergman, liksom en äldre generation får möjlighet att möta honom i en ny skepnad, säger Helena Ingelsten, producent och redaktör för SVT kortfilm.

– Det har varit en ynnest att ta del av alla fantastiska projektförslag, och vi är så nyfikna på de valda projekten. Roligt att välkomna både Liv Strömquist och Jesper Waldersten till filmens värld, att Linus Tunström återvänder efter nio år vid Uppsala Stadsteater där han bland annat satte upp Fanny och Alexander, spännande att Tomas Alfredson, Pernilla August, Jane Magnusson och Lisa Aschan dyker upp i det korta formatet, och Patrik Eklund känner vi därifrån sedan tidigare, inte minst i och med Oscarsnomineringen till Istället för abrakadabra, säger Filminstitutets kortfilmskonsulent Andreas Fock.

Här är projekten (utan inbördes rangordning): 

Bergmans Reliquarium 
Regi: Tomas Alfredson
Idé och koncept: Jesper Waldersten, produceras av Another Park Film, Fatima Varhos.
Bergmans Reliquarium är en visuell associationslek in i Bergmans heligaste hemligheter.

Knölen 
Regi: Jane Magnusson
Manus: Jane Magnusson och Liv Strömquist, illustration: Liv Strömquist, produceras av B-Reel Feature Films, Cecilia Nessen.
En film om Bergmans bästa sida.

Scener ur natten 
Regi: Pernilla August
Manus: Cilla Naumann, produceras av Avanti Film, Anna Anthony.
Hon och han ses på en skärgårdsbåt för en kärlekshelg. Hittills har de varit helt överens om förutsättningarna för sin hemliga relation men natten på den ödsliga ön förändrar allt.

Ariel  
Regi och manus: Linus Tunström
Produceras av FilmLance International, Anders Landström.
En flicka föds med vingar. När Filip och Anna upptäcker att deras nyfödda dotter inte är som andra reagerar de på diametralt olika sätt. Anna ser det som ett mirakel, Filip som ett stigma. Måste man klippa bandet till det magiska för att kunna överleva att bli vuxen?

Guds tystnad  
Regi: Lisa Aschan
Manus: Lisa Aschan och Isabel Cruz Liljegren, produceras av Garagefilm International, Anna-Maria Kantarius.
Lisa Aschan och Isabel Cruz Liljegren inspireras av Tystnaden men byter Bergmans blick mot sin egen. Magnetisk kärlek och sapfisk action utlovas när Ester och Anna bryter tystnaden.

Infektionen
Regi och manus: Patrik Eklund
Produceras av Salmonfox, Mathias Fjellström.
Vi kastas rakt in i handlingen där makarna Krister och Kristina Carnemo befinner sig hos äktenskapsrådgivaren Miriam. De små irritationsmomenten som präglat deras relation senaste tiden har blivit allt mer påtagliga och de lämnar kliniken fyllda av tvivel. 

Bergman Revisited ingår som en programpunkt vid Göteborgs Film Festival den 30 januari klockan 19.30 på Auktionsverket då Jan Holmberg, från Stiftelsen Ingmar Bergman, samtalar med bland andra Tomas Alfredson och Jesper Waldersten.

Vid frågor om specifika kortfilmer kontakta respektive produktionsbolag.

Vid frågor om Bergman Revisited kontakta: Helena Ingelsten, producent och redaktör för SVT kortfilm: helena.ingelsten@svt.se

Andreas Fock, kortfilmskonsulent Filminstitutet: andreas.fock@filminstitutet.se 

Stockholm, 13 december 2016

bergman_revisited_1120