Historisk visning “Flickan i frack”—av en av våra första kvinnliga regissörer

image
Karin Swanström är ett av de viktigaste namnen i den tidiga svenska filmhistorien. Lite oförtjänt har hon blivit bortglömd. Nu får en av hennes fyra filmer hon regisserade på 20-talet nypremiär i en version som ingen kunnat se sedan dess. Torsdagen den 12 juni visas Flickan i frack på Cinemateket i Stockholm.

Foto: SF. Einar Axelsson och Magda Holm i Flickan i frack av Karin Swanström från 1926.

Filmatiseringen av Flickan i frack hade premiär 6 september 1926 på bland andra Skandiabiografen i Stockholm, ett år efter det att Hjalmar Bergman kom ut med romanen med samma namn. Filmen mottogs välvilligt och Folkets Dagblad Politiken skrev “ett synnerligen fullödigt prov på svensk filmkonst”. Karin Swanström regisserade och spelade även en av rollerna. I rollen som Curry Kock hittar vi den en 22-årig Kar de Mumma i ett av sina få framträdanden framför kameran.

Svenska Filminstitutets filmarkiv har nu restaurerat filmen, och det är första gången den visas med fullständiga originaltexter och i färg (tintad) sedan 20-talet. Visningen av filmen sker inom ramen för den internationella konferensen “Women and the Silent Screen V” som arrangeras av Filmvetenskapliga institutionen vid Stockholms Universitet.

Karin Swanström föddes 1873 i Norrköping och var verksam som skådespelerska, regissör och konstnärlig rådgivare/produktionsledare på SF i närmare tio år. Hon regisserade fyra filmer på 20-talet, Boman på utställningen (1922) var den första och Flickan i frack kom att bli den sista. På SF arbetade hon nära Gustaf Molander och var en av dem som tidigt såg Ingrid Bergmans begåvning. Hon medverkade till flera av SF:s främsta succéer på 30-talet, bland andra Klart till drabbning, Landstormens lilla Lotta, Swedenhielms. Som skådespelerska blev hon en av de mest folkkära i landet. Karin Swanström gick bort 1942.

Samma kväll visas även Nattens skuggor (The Dawn of a Tomorrow) från 1915 med en av världens första filmstjärnor, Mary Pickford, i huvudrollen. Filmen ansågs ha gått förlorad men häromåret återfanns en tintad, svensk nitratkopia som filmarkivet nu restaurerat.

Önskar du bevaka arrangemanget?
Tag kontakt med Kajsa Hedström, kajsa.hedstrom@sfi.se, 08-665 11 22 eller med mig.
Mer information om filmen? Kontakta gärna filmarkivets chef Jon Wengström, jon.wengstrom@sfi.se, 08-665 11 24.
Mer information om Women and the Silent Screen V
Mer om Karin Swanström

Stockholm 4 juni 2008

Jan Göransson
Svenska Filminstitutet / Swedish Film Institute
Box 27126
102 52 Stockholm, Sweden
Filmhuset, Borgvägen 1
jan.goransson@sfi.se
Direct: +46 8 665 11 61
Mobile: +46 706 03 03 62
http://www.sfi.se/

Besök även våra andra informativa hemsidor:
http://www.filmnyheterna.se/
http://www.svenskfilmdatabas.se/
http://www.ingmarbergman.se/
http://www.swedishfilm.org/