Ingmar Bergmans liv blir en dramaserie i SVT

image
Författaren Henning Mankell skriver manus och premiären är planerad till 2012.

–Det som fascinerar mig är vilket pris Ingmar Bergman fick betala för sitt kompromisslösa skapande, det som gjorde att hans liv i övrigt blev så skuggbelagt, säger Henning Mankell.

Henning Mankell kommer att arbeta med manus till dramaserien under 2010 och inspelningen är planerad till 2011. Dramat om Ingmar Bergman produceras i fyra timslånga episoder.

–Det här är ett stort, svårt och självklart ansvarsfullt projekt. Men vi är övertygade om att SVT och public service har erfarenheten och kunnandet som krävs för att genomföra detta, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

I dramaserien skildras Ingmar Bergmans liv ur många perspektiv och publiken får möta den världsberömda regissören under både ljusa och mörka perioder. Henning Mankell beskriver manusarbetet som en utmaning.

–Vad som intresserar mig är det man skulle kunna kalla ”besatthetens pris” och jag tror faktiskt att det finns en allmängiltighet. Man behöver inte vara en känd konstnär för att betala ett högt pris för det liv man väljer att leva, säger Henning Mankell.

–Jag ser framför mig en berättelse med stor spännvidd, både i tid och rum. Från Ingmar Bergmans tidigaste teaterarbete på en ungdomsgård i Stockholm till det liv han levde på Fårö. Dessutom korsas Ingmar Bergmans liv av många människor vi alla känner till. Chaplin, Garbo…listan kan göras lång!

Författaren och teatermannen Henning Mankell, 61, debuterade 1973 med romanen Bergsprängaren och han gav därefter ut en rad uppmärksammade barn- och ungdomsböcker. Sitt internationella genombrott fick han med kriminalromanerna om kommissarie Kurt Wallander vid Ystadspolisen, som samtliga gjorts i tv-versioner för SVT med Rolf Lassgård i huvudrollen.

Henning Mankell har skrivit 41 böcker som hittills sålt i mer än 35 miljoner exemplar. Han har även skrivit ett flertal teaterpjäser som spelas världen över. 2008 var han den nionde mest säljande författaren i världen.