Jan Troell – Hösten 2020

En utställning om en av vår tids främsta filmskapare. Trelleborgs Museum har gjort en fantastisk utställning om regissören och fotografen Jan Troell.  Har ni vägarna förbi Trelleborg får ni inte missa denna utställning med filmvisningar under oktober, november och december.

Fotograf: Ole Kragh Jacobsen

Länk till Trelleborgs Museum
Länk till när SVT var på besök

Det är lyrik och längtan, lek och fantasi som vävs samman med nyanser i svart. Jans sätt att betrakta och skildra världen är sinnlig och oväntad. Det finns ingen tvekan om att livet är hårt och skört men vi lämnas aldrig utan hopp och drömmar. Rytmen i klippen, känsligheten i tonerna – intensiteten som ger oss oförglömliga ögonblick.
I Smygehamn med havet som granne har Jan låtit öppna dörrarna till sina klipprum. Han är samlaren med stora mått mätt – vilken lycka! Manus, fotografier, teckningar, kameror och skulpturer får komma fram i ljuset på Trelleborgs Museum. Vi har också bjudit in konstnärers tolkningar, och så klart visar vi Jan Troells filmer!
Jan Gustaf Troell föds den 23 juli 1931 i Limhamn. Hans ankomst till världen fångas på film, liksom hans första steg, hans lek och nyfikna tillvaro. Han utforskar kameran med kompisen Ove och får de bästa råd av hovfotografen Eric Jeppsson som bor i samma kvarter. Jan utbildar sig till folkskollärare och redan på 50-talet spelar han in sina första kortfilmer. Jan är folkskolläraren som blir en världsberömd filmregissör!
Alla moment hör konstnärskapet till – manus, foto, regi och klippning. Jan vågar lita på intuitionen, följa sin impuls, våndas i valen, men visar att det går.
Allt är möjligt
En sann inspiration för nästa generations filmskapare…
Intervju med Jan Troell
Michael Tapper och Jon Dunås gjorde en lång intervju med Jan Troell för Filmhäftet 2000 som du kan läsa här.
Länk
Musikaliska bilder. Om filmerna Här har du ditt liv och Bang. Artikel av Michael Tapper.
Länk