Jannik Splidsboel ny dokumentärfilmskonsulent

Filminstitutet har utsett Jannik Splidsboel till ny dokumentärfilmskonsulent. Han efterträder Juan Pablo Libossart och tillträder den 10 januari 2022.
Jannik Splidsboel är född 1964, han har studerat film och konst i Köpenhamn och Rom och tagit examen från EAVE. Han har arbetat som producent sedan tidigt 1990-tal med åtskilliga serier och program för bland annat RAI, ZDF och TELE+ om konst, kultur, ungdom – med mera.

Foto: Turnip Pictures

Sedan 2004 är Jannik Splidsboel även verksam som dokumentärfilmsregissör med ett tiotal lång- och kortfilmer bakom sig. Hans filmer har visats och prisats internationellt, bland annat vid Berlinale och IDFA. Han både skrev och regisserade ”Misfits”, om hbtq-ungdomar i amerikanska bibelbältet, som nominerades till det danska filmkritikerpriset Bodil. Hans senaste film Being Erico vann Nordic:Dox Award på CPH:DOX 2020.
Jannik Splidsboel är sedan 2008 dramaturgisk och konstnärlig konsult och undervisar bland annat i creative writing, pitch, utveckling och produktion.
– Dokumentär är fördjupning och empati, den visar oss andra och okända aspekter av livet och är ofta ett precist uttryck för den tid vi lever i, en tid som ibland kan kännas kaotisk. Det är ett stort privilegium att få vara med och arbeta med svensk dokumentär under kommande år. Svensk filmkultur har alltid spelat en viktig roll både nationellt och internationellt och jag ser fram emot ett inspirerande samarbete, säger Jannik Spidsboel.
– Jannik har en lång, engagerad och gedigen bakgrund inom dokumentärfilmen utifrån flera olika perspektiv. Han har en djup kunskap om dokumentärens alla kreativa delar, har arbetat med utveckling av talang, och i kombination med hans stora internationella erfarenhet kommer Jannik vara en stor tillgång i den svenska dokumentärfilmsmiljön och i arbetet med dokumentärfilmens utmaningar. Jag är mycket stolt och glad över att få hälsa Jannik välkommen till oss, säger Magdalena Jangard, chef för enheten produktionsstöd på Filminstitutet.
Jannik Spidsboel börjar sin tjänst den 10 januari 2022. Han efterträder Juan Pablo Libossart, som nu avslutar sitt uppdrag efter fem år som dokumentärfilmskonsulent.
För frågor, kontakta Magdalena Jangard: magdalena.jangard@filminstitutet.se, 08-665 11 48